Същността на парфмюмите

13. 11. 2019

Същността на парфмюмите

Ако някога сте избирали парфюм, без значение за себе си или някого другиго, няма как да не сте забелязали разликите в цените в на пръв поглед идентични продукти. Единствената видима разлика (освен цената) са думите тоалетна вода, парфюмна вода и парфюм. Какво означават тези обозначения? Ще Ви отговорим в статията.

Не всички парфюми са парфюми. Думата парфюм служи за обозначаване на какви ли не ароматни води. Защо разликата между почти идентични флакони е двукратна?

Парфюмите обикновено се отличават в количеството ароматни съставки. В зависимост от ароматните вещества се покачва цената, но също така и начинът на използване. Не искате да си купите парфюм, който да направи лошо впечатление на портмонето Ви и на околните.

Одеколон

Одеколонът или Eau de Cologne (EDC) е ароматна вода, която съдържа най-малък процен ароматни вещества 2-4 % на 70 % спирт. 

Тоалетна вода за всекидневно използване

Едни от най-разпространените парфюми имат обозначение тоалетна вода Eau de Toilette (EDT). Можете да ги откриете навсякъде. Ароматните съставки са 5-15 % на 80 % спирт. Тоалетните води издържат 2-3 часа и са подходящи за всекидневно използване.

Парфюмна вода

Под обозначението парфюмна вода или Eau de Pafrum (EDP) е нещо средно между тоалетна вода и парфюм. Ароматните съставки са 15-20 % на 85-90 % спирт. В тези случаи става дума за сравнително висока концентрация, това означава, че парфюмната вода издържа 4-5 часа.

Парфюм

Под обозначението парфюм се разбира най-интензивният аромат, който можете да намерите на пазара. Ароматните съставки са  20-40 % на 90-96 % алкохол. Ароматът издържа 5-8 часа, почти цял ден. При всички видове парфюми е валидно правилото, че по-малко е повече. С оглед на цената, количеството и интензивността използвайте парфюми само за празнични или вечерни събития.

По-ниска концентрация не трябва да Ви изненадва

Освен горепосочените класически обозначения за парфюми можете да се срещнете и с други по-рядко срещани, като напр.  Eau de Solide/Sport (EDS), която се отличава с 1-3 % ароматни есенции и трае два часа.  Eau fraîche със своята концентрация прилича на одеколоните или тоалетните води,  Extrême пък е по-силна концентрация. Под обозначението  Légère ще откриете по-лека версия на парфюм, често с по-различна концентрация и малко по-различни съставки.

Niche - ексклузивни парфюми

Със сигурност сте попадали също на термина niche, който обозначава ексклузивен аромат, изработван от малка, независима парфюмерия в малки количества. Не са изключения, когато процесът на изработка на един флакон niche парфюм трае няколко години. Друга тяхна отличителна черта е уникалността на съставките. В рамките на  niche парфюмите можете да откриете съставки като абсент, барутен прах, тамян или листенца от жасмин. Екслузивността има също своята цена -  niche парфюмите са много по-скъпи, но цената е оправдана.  

Глава, сърце, основа - какво означава?

Във връзка с парфюмите със сигурност сте попадали на три термина – глава, сърце и основа. Става дума за три слоя парфюм, които се отличават по времето, в което е освобождават. Главата се усеща при първо помирисване, при аромати с по-ниско съдържание на ароматните есенции може да трае няколко секунди. При парфюмите може да трае и 15 минути. Следва ароматът на сърцето, която издръжа около 2-3 часа. Основате се отделя на края на целия цикъл. В повечето случаи издържа 3-4 часа, при по-скъпите парфюми може да бъде деситки часове.

Как да използваме парфюми?

Този въпрос си полага всяка жена, а без съмнение и повечето мъже. Най-добре е да използваме парфюмите върху китки, лакти, жените - около деколтето. Често се слагат зад ушите или в косите. Важно е количеството. Внимавайте с дрехите, защото някои парфюми могат да оставят и петна.