Голямо ръководство за избор на парфюми

  • СПИСАНИЕ
  • Голямо ръководство за избор на парфюми

Голямо ръководство за избор на парфюми

Чувствените парфюми заобикалят хората от хиляди години. Дори красивата Клеопатра използвала магията им, за да съблазни един от най-влиятелните владетели по това време. И днес обичаме красивите аромати, както и нашите предци стотици поколения преди нас. Каква е магията на тези ароматни есенции и каква важна роля играе парфюмът днес? Интересувате се какви са разликите между различните видове и типове аромати и искате да знаете кои са сред най-добрите парфюми на всички времена? В нашето голямо ръководство за света на парфюмите днес ще научите всичко това, както и много друга полезна информация, която ще ви помогне да изберете най-добрия аромат точно според Вашите представи.

Защо изобщо да използваме парфюми?

Може би от много години изобщо не сте използвали парфюм и Ви е стигало само използването на дезодорант. Разбира се, и така може да се живее, но се лишавате от друго измерение, което можете да добавите към живота си. Точно така, както повечето от нас се грижат да имат хубава прическа, прилични дрехи или грим, трябва да обърнем внимание и на уханието. То често може да направи нещо повече от това просто да заинтригува околните. Правилният парфюм може да подчертае силните Ви страни, да повиши самочувствието Ви и да предизвика усмивка на лицето Ви, дори когато денят е мрачен.

Обонянието е едно от сетивата, което често се подценява. Но именно обонятелната памет съхранява най-много спомени в мозъка ни. Когато се замислим, можем да си спомним как точно мирише свежият въздух в планината, сочните портокали, за вкусната миризма на прясно изпечени кифлички, на които ухаеше кухнята на мама всяка неделя. Парфюмите могат да си играят с нашата мисъл и наистина да повлияят върху настроението ни.

Парфюмите са с нас от хиляди години

Въпреки че днес парфюмите изглеждат постижение на модерните времена, тяхната история датира в далечното минало. Още тогава хората открили магията на парфюмите. Доказателства за производството на аромати са открити в древен Египет и Месопотамия, където те били използвани главно за религиозни цели и ритуали за погребение. Оттам те навлезли в древния свят на Гърция и Рим, както и в Персия, където висшите класи обичали да ги използват, за да се дистанцират показно от често непривлекателно миришещите бедняци. Ароматните парфюми са били известни и в древна Индия, откъдето идват много от съставките, които се използват и до днес.

През 2005 г. археолозите направиха важно откритие. В Кипър те откриха най-старата парфюмерия до момента, датираща от повече от 4000 години. Открити са над 60 антични съда, в които ароматите са били приготвяни и смесвани. Вероятно няма да бъде изненадващо, че хората от онова време са използвали предимно ароматни билки и подправки за производството на парфюми.

Не може да се каже, че Средновековието в Европа е било благоприятен период за развитието на парфюмния занаят. Но това не важи за арабския свят, където производството на парфюми просто процъфтява. Това се дължи и на арабския учен и химик Ал-Кинди, който през 9 век включва повече от сто различни рецепти за производство на парфюми, етерични масла и методи за заместване на скъпи и редки съставки в "Книга на химия на парфюмите и дестилацията". Процесът на дестилация, който все още се използва за направата на парфюми, е описан от персийския философ и учен, известен като Авицена.

Въпреки че парфюмите не са били търсена стока в средновековна Европа, съществуването им, разбира се, е било известно, а някои дори не са знаели за тяхното производство. Първите рецепти идват от манастири във Флоренция, Италия, още през 1221 г. През 14 век производството им се разпространява в Централна Европа, по-конкретно Унгария, където етеричните масла се разтварят в алкохол. Такъв парфюм е направен за унгарската кралица Елизабет през 1370 година.

Най-голямата слава, която продължава и до днес, се пада на парфюмерийния занаят във Франция. Първоначално обаче основите на парфюмерията са поставени в Италия и само френските майстори успяват да дадат на парфюмите лукс и перфектна форма. Ароматите пристигат във Франция от Италия с помощта на Катерина Медичи. Благодарение на брака й с френския крал, италиански готвачи и парфюмеристи също идват в кралския двор. Един от тях е личният парфюмерист на младата кралица, Ренато Il Флорентино, който превръща Франция в център на парфюмерията.

Лошите хигиенни навици на френските благородници също са добре дошли за производителите на парфюми. Въпреки че тогавашното висше общество е било заобиколено от лукс, това не означава, че са посещавали много често банята. Затова местните аристократи се опитвали да прикрият телесните миризми с различни козметични продукти и аромати. Така настъпват златните времена за разработване и производство на скъпи парфюми, за които висшата класа с удоволствие харчи богатството си.

Паралелно с развитието във Франция, важен парфюмериен център се развива и в Германия, макар и отново благодарение на сръчните италианци. По това време тук работи прочутият италиански бръснар Джовани Паоло Феминис, който създава популярната парфюмирана вода, наречена „Aqua Admirabilis“. Под латинското наименование не се крие нищо друго освен тоалетна вода, което се използва широко днес. Именно на тази база в началото на 18-ти век племенникът на Джовани изгражда страхотно проспериращ бизнес.

От това време до днес най-големите заслуги в парфюмерийното изкуство принадлежат на парфюмеристите от Италия и Франция. Въпреки че днес ароматни билки и цветя се отглеждат по целия свят, тези европейски страни вероятно винаги ще бъдат световните първенци в тази област.

Видове парфюми

От гледна точка на историята, културата и природното богатство на различните страни, които някога са участвали в производството на парфюми, е ясно, че различни съставки се използват за създаването на аромати. Според тях, можем да разделим парфюмите на няколко групи. Всяка една от тях се характеризира със специфичен състав и свойства, но често видовете се преплитат.

Парфюмите могат да бъдат разделени на пет основни групи - флорални, ориенталски, дървесни, цитрусови (плодови) и шипрови. Нека да разгледаме заедно какво е характерно тези отделни видове аромати.Флорални

Всеки от нас се наслаждава на аромата на цветята по поляни или във ваза, така че може да не е изненадващо, че днес най-разпространената и популярна група съставят именно флоралните парфюми. Както подсказва името, те използват разнообразни цветя като основна съставка. В парфюмерията най-често се използват рози, жасмин, теменужки, момина сълза или тубероза. Може да си кажете, че във връзка с голямата им популярност, флоралните парфюми са сред най-старите, но това не е така. В миналото за излугване са се използвали предимно билки, подправки или дървесина, от които лесно се получавали ароматни есенции. Извличането им от цветя вече е по-сложно, поради което причисляваме тези аромати към по-новите.

Флоралните аромати могат да бъдат различни. Дори в чисто флоралната си форма те могат да бъдат леки или по-тежки, свежи или изразителни. Но те обикновено се считат за романтични и много женствени. За разлика от аромата на билки или дървесина, които се намират главно в мъжките парфюми. В миналото мъжете също са ухаели с флорални парфюми, но днес ние считаме подобен подбор за женствен или поне за силно екстравагантен.

Много често флоралните аромати се смесват с други съставки. Можем да срещнем една много популярна комбинация от плодове и цветя, която е весела и подходяща за млади момичета. По-загадъчната и чувствена група се състои от флорално-ориенталски парфюми, които са обогатени с елементи от ванилия, амбра, мед или сандалово дърво. Благодарение на тях те имат незаменим аромат и преди всичко страхотна издръжливост. Друга интересна група са зелените флорални аромати, на които липсва типичната сладост и обикновено се допълват с интересни съставки като листа от домати, зелен чай или мента. Специфична група образуват флоралните алдехидни парфюми, които наподобяват аромата на сапун и сега се считат за леко старомодни. Най-известният представител на тази група е Chanel No. 5.

Най-популярните представители: Hugo Boss Ma VieVersace Bright Crystal

Ориенталски

Ориенталските парфюми са сред най-старата група и все още много популярни днес. Основният им компонент се състои от различни подправки и други съставки, които откриваме в екзотичния Ориент. Можем да срещнем предимно карамфил, канела, ванилия, черен пипер, амбра, но също така и мускус, кафе или шоколад. Също така те често се комбинират с различна ароматна дървесина и сладки плодове, обикновено праскови, круши или сливи.

Ориенталските парфюми представляват мистериозни и чувствени аромати, които предизвикват асоциации с аромата на далечни земи, с мистиката на пустинята и екзотиката на мистериозния свят на Изтока. Тези аромати обикновено са по-тежки, така че са особено подходящи към вечерното облекло. Тяхното предимство е голямата издръжливост, тъй като те съдържат така наречените фиксатори, които могат да запазят както своя аромат, така и този на други съставки. Сандаловото дърво е един от най-използваните фиксатори. Сред тях ще намерите мъжки парфюми, дамски парфюми и унисекс варианти.

Ориенталските включват и арабските парфюми, които са изразителни и със сигурност не са подходящи за всеки. Те са склонни да бъдат много интензивни, но относително евтини, така че не се колебайте да ги изпробвате. Тези парфюми ще предложат необикновени аромати, които със сигурност ще Ви запленят.

Най-популярните представители: Calvin Klein EuphoriaPaco Rabanne Olympea

Дървесни

Основата на дървесните парфюми са нотки от различни видове дървесина. Можем да срещнем предимно сандалово дърво, кедър или абаносово дърво. В последно време се появява също оуд, който придава на парфюмите сладкото и мистериозно докосване на Далечния изток. Не намираме отделни дървесни аромати на пазара, те винаги се комбинират с други съставки. Най-често срещаните са смеси от подправки, билки, цветя или смоли.

Дървесните парфюми могат да бъдат доста сладки в комбинация с ванилия или изразителни цветя. Ако искате по-чисто и земно изживяване, изберете комбинации с по-меки цветя или цитрусови плодове. Можете да носите такива комбинации не само при вечерни поводи, но и в делнични дни. Обикнати са както от жените, така и от мъжете.

Най-популярните представители: Burberry BodyHugo Boss Bottled No.6Lacoste Pour Femme

Цитрусови

Цитрусовите парфюми са сред свежите и много леки аромати. Те са особено подходящи за ежедневно носене през лятото, когато въздухът е горещ и задушен. Цитрусовите аромати имат силни, леко горчиви, но освежаващи нотки, които са обичани и от двата пола. Често ги намираме под формата на унисекс аромат. Основните съставки са цитрусови плодове като грейпфрут, бергамот, лимони, лайм или портокали. Можете също така да намерите и в комбинации с флорални и дървесни нотки.

Ако не сте почитатели на силните и сладки аромати, представителите от тази група ще бъдат точно за вас. Те ще Ви дават енергия, имат вкус и сочност, която щастливо пръска, преди да капне като сладък мед. Недостатъкът им е относително краткосрочната издръжливост, така че си струва да купите по-малка опаковка и да я носите в чантата си, така че да можете да възстановите аромата при нужда.

Най-популярните представители: Versace VersenseClinique Happy

Шипрови

Интересна група съставят шипровите парфюми, които се чете като „шипрови“, защото името им произхожда от аромата Chypre на Coty от 1917 г. Парфюмът на известната марка е вдъхновен от престоя му в Кипър и съчетава необичайни съставки като цитрусови нотки, еверния (или дъбов мъх), лабдан и мускус. Получилият се в резултат парфюм има много земен аромат, но не му липсва свеж намек за цитрусови плодове. Това създава изцяло нова група парфюми, където преобладават необичайните нотки на мъх и дървесина. Често се комбинират с по-сладката амбра, флорални или плодови вещества.

Може би първият път, когато помиришете шипровия парфюм, той ще Ви отблъсне. Тези аромати обикновено са много необичайни и изискват да свикнете с тях. Но наградата за това е, че получавате парфюм, който няма да срещнете на всеки ъгъл. Интересно е, че първоначално използваната еверния е, за съжаление, един от алергените и ЕС забрани използването й в парфюмите. Произвежда се предимно синтетично, благодарение на което самите шипрови аромати са модернизирани. Тези, които получавате в повечето парфюмерии, вече са по-достъпни за средностатистическото обоняние.

Най-популярните представители: Miss DiorArmani Si

Видове парфюми

Според пропорцията между ароматната есенция и алкохола, можем да разделим парфюмите на различни видове. Те се различават най-много по интензивност и издръжливост, както и по цена.

  • Парфюм - 20-40% ароматна есенция до 90-96% алкохол, ухае 5-8 часа
  • Парфюмна вода (EDP) - 15-20% ароматна есенция до 85-90% алкохол, ухае 4-5 часа
  • Тоалетна вода  (EDT) - 5-15% ароматна есенция до 80% алкохол, ухае 2-3 часа
  • Одеколон (EDC) - 2-4% ароматна есенция до 70% алкохол, ухае 2 часа

Интензивността на парфюма също ще ни покаже кога е подходящо да се прилага такъв аромат. Парфюмът трае наистина дълго време и мирише силно. Подходящ е за вечерни и празнични поводи. Дори и заради по-високата му цена, със сигурност няма да искаме да го използваме всеки ден. За ежедневна употреба обикновено използваме парфюмна вода или тоалетна вода, която можем да слагаме многократно, по желание, през деня. Одеколонът винаги е бил прерогатив на мъжете, но днес вече не е изключение унисекс одеколонът или специалният одеколон за дами. Ароматът му е по-малко сладък и поради ниската концентрация на ароматни есенции, не е нужно да се притеснявате, че ще прекалите с количеството му.

Също така е препоръчително да носите различни видове аромати според случая. За ежедневно облекло или за социални събития, където ще бъдем с много хора, е подходящ по-мек аромат - с изключение на вечерните тържества. Също така можем да изберем силни и пикантни парфюми за бизнес среща, тъй като те ни дават увереност и господство. Сладките аромати се открояват най-добре при романтична среща с партньор.

Състав на парфюма

Не трябва да преценявате дали харесвате парфюма веднага след първото помирисване. Съставът му е проектиран така, че отделните компоненти да се освобождават постепенно. Следователно след един час ще мирише напълно различно, отколкото няколко минути след нанасянето.

Връхни нотки

Първото нещо, което ще почувствате след нанасянето на парфюма. Връхната нотка е много интензивна, но бързо избледнява. На базата на своето отношение към нея решаваме дали парфюмът ухае или не. Но внимавайте, той може да усети само за няколко минути.

Средни нотки (сърце на парфюма)

След успокояване на връхните нотки започват да миришат средните нотки, които са съставени от умерено летливи вещества. Ухаят около 2-3 часа и определят цялостния характер на парфюма. Те са по-изразителни, често представени от флорални или плодови нотки.

Базови нотки (основа на парфюма)

Накрая започват базовите нотки, които може да миришат в продължение на 4 часа, но при по-добрите парфюми може да се чувстват през целия ден. Те включват бавно летливи вещества, които обикновено се образуват при дървесните нотки или ванилията, мускуса или амбрата, т.е. съставките, които са типични за ориенталските парфюми.

Така че, когато избирате парфюма си, имайте предвид, че ароматът се променя с течение на времето. Ако не купувате парфюми в парфюмерията, а купувате парфюми и козметика онлайн, опитайте се да си набавите проби или тестери за парфюми, които можете да тествате на спокойствие вкъщи. Това е единственият начин да изберете парфюм, който наистина ще Ви хареса.

Имитация срещу лукс с името нишов

Продажбата на парфюми е бизнес, който процъфтява, но внимавайте да не се изгорите. Някои магазини предлагат парфюми евтино, но това може да доведе до по-лошо качество. Често обаче дори най-евтините парфюми могат да предложат красив аромат. Ако нямате възможност да изпробвате аромата, винаги си струва да разгледате отзивите за парфюмите и за магазина, от който се възнамерявате да закупите парфюм. Страхотни отзиви за парфюми можете да намерите на портала arome, който освен онлайн продажбите на козметика и парфюми, се фокусира и върху дискусии и мнения на потребителите.

Интересна алтернатива са имитациите на парфюми, които копират популярни аромати. Разбира се, те не могат да предложат качество или издръжливост като оригиналните парфюми, но можете да ги купите за малка част от цената на оригинала. Можете да получите най-евтините парфюми, при които малко хора ще разпознаят разликата от известния оригинал.

Обратното на евтините аромати са нишовите парфюми. Те са създадени изключително от най-редките суровини чрез скъпи и нежни процедури, които всяка парфюмерия внимателно пази тайната на производството. Всяка такава бройка е уникална и предлага интересна алтернатива на конвенционалните парфюми, които се произвеждат в огромни количества. Ароматите им не съответстват на общите стандарти, както и цената им.

Къде да си слагаме парфюма?

За да ухае парфюмът възможно най-дълго, нанесете го на местата, където пулсът е най-забележим. Тези места са най-топлите по тялото и нанесеният аромат се изпарява по-добре. Най-подходящи са китките, врата, деколтето, от вътрешната страна на лактите или зоните зад ушите. От друга страна, някои парфюми държат добре на дрехите. Само внимавайте, ако материята е лека и светла, да не Ви останат петна по нея.

Чудите се защо парфюмът мирише различно при всеки един човек? Това се дължи главно на различното рН на кожата, което при хората не е еднакво. В резултат на това веществата, съдържащи се в парфюма, се развиват по различен начин върху кожата. pH се влияе от хормоните, но също и от храната или пушенето. Ето защо можете да си ползвате взаимно парфюмите вкъщи или да отидете на парти с приятелка, която се е напръскала със същия парфюм, без никакви притеснения.

Най-добрите и популярни парфюми

Ако все още се чудите кой парфюм да изберете, можете да посегнете към доказаната с годините класика, която никога няма да Ви разочарова.

ТОП 10 дамски парфюми

Chanel No. 5

Най-известният парфюм за всички времена, прословут, наред с другите неща, във връзка с модната икона Мерилин Монро. Тя заявила, че си ляга, облечена само с този аромат. Но внимавайте, Chanel No.5 е един от алдехидните флорални аромати, така че може да изглежда доста старомоден. Ако предпочитате по-нежен и модерен аромат, можете да посегнете към свежия Chanel Chance или впечатляващата и не по-малко известна Chanel Coco Mademoiselle. Парфюмите от Chanel е сред абсолютните върхове, което се отразява и в цената им.

Christian Dior J’adore

Ако някой може да се състезава с Chanel, това е само Christian Dior. През 1999 г. е създаден емблематичният аромат J’adore, който представлява прекрасен празник на женската красота, в най-добрия смисъл на думата. Великолепна, създадена от най-фините цветя, които могат да бъдат намерени в градината с ароматни съставки. Истински жасмин, иланг-иланг от Коморските острови и дамаска роза създават изключително атрактивен аромат, в който ще се влюбите.

Lancôme Miracle

Флоралният парфюм Lancôme Miracle от работилницата на известния френски парфюмер символизира чудесата на всеки един момент от живота. Неговият искрящ аромат и светлорозов цвят са символ на зората, възраждането на новия ден, който е открит откъм възможности. Парфюмът от 2000 г., чийто дизайн е препратка към 30-те години на миналия век, все още е един от най-добрите парфюми.

Lanvin Eclat d’Arpege

Свежият пролетен аромат на Lanvin Eclat d’Arpege е един от най-популярните парфюми и класика, който никога няма да стане скучна. С акценти на люляк, лимонови тонове, цветя, праскови и кедрово дърво, той ще завладее всяка романтична душа.

Versace Bright Crystal

Флорално-плодовият парфюм Versace Bright Crystal олицетворява красиво шлифован диамант с деликатен, женствен аромат. В него ще намерите нотки на цитрусови плодове, нар, божур, магнолия, мускус и амбра. Ароматът е подходящ и за млади дами.

Calvin Klein Euphoria

Екзотичен аромат, пълен с чувствени и атрактивни нотки, това е парфюмът на Calvin Klein Euphoria. Ароматът, който спечели престижната награда FiFi през 2005 г. като най-добър парфюм на годината. Той съчетава екзотични орхидеи с нар, мускус и махагон. Страхотен избор за уверените в себе си жени.

Giorgio Armani Sì

Съвършенството на италианския вкус и стил е представено от дамския парфюм Armani Sì. Ароматът, който всички съвременни жени ще оценят, ще придаде на своята носителка харизмата и силата да живее пълноценно и без страх. Ако този шипрово-флорален аромат не е подходящ за Вас, можете да опитате новия Armani Sì Passione.

Burberry London

Отличен представител на английските парфюми Burberry е парфюмът Burberry London For Her, създаден през 2006 г. Той представя Лондон в цялата му красота, като модерен мегаполис, който не забравя традициите си. Дървесният аромат е особено подходящ за есента и по-студените дни.

Chloé Chloé

Един от най-популярните женски аромати, който се характеризира с романтични флорални нотки с пудрови акценти, е Chloé Chloé. Възниква през 2008 г. и представлява модерен, елегантен и същевременно закачлив женски аромат, подходящ за ежедневно използване и празнични поводи.

Dolce Gabbana Light Blue

Удостоеният с много награди парфюм Dolce & Gabbana Light Blue моментално ще Ви пренесе в слънчева и освежаваща Сицилия. Ако жадувате за аромат, който ви напомня за красивите плажове на Средиземно море, заедно с лекия морски бриз и аромата на цитрусови плодове, Вие сте открила правилния парфюм.

ТОП 10 мъжки парфюми

Christian Dior Homme Intense

Победителят в анкетата и носител на титлата за най-добър мъжки парфюм за всички времена е Homme Intense от Christian Dior. Отличителният флорално-дървесен аромат е особено подходящ за празнични моменти или специални вечерни събития. Ще откриете лавандула, круша, ирис, ветивер и нотки на кедрово дърво. Истински оригиналният и уникален аромат е секси и уверен. Ако искате да се различавате от мнозинството, посегнете към този парфюм.

Hugo Boss No. 6

Ако трябва да изберем най-популярния мъжки аромат за съвременния мъж на 21-ви век, ще спечели не друг, а именно тоалетната вода Hugo Boss No. 6 Bottled. Амбициозен, целенасочен и уверен аромат с плодови и флорални нотки, които постепенно се превръщат в по-пикантните канела и карамфил, за да се развият напълно в кедър и сандалово дърво, с маслиново дърво и ванилия. Съвършена и интересна комбинация.

Giorgio Armani Acqua di Gio

Прекрасен аромат, който съчетава нежния морски бриз и силните слънчеви лъчи. Ако искате да подчертаете самочувствието си, да покажете на света своята свободолюбие, свежа харизма и привлекателен сексапил, не можете да изберете никой друг освен парфюма от Джорджо Армани Giorgio Armani Acqua di Gio. Подходящ за всички, които не се страхуват да се открояват.

Lacoste Essential

Популярната марка с крокодил на емблемата представи на света един от най-популярните мъжки аромати, Lacoste Essential, още през 2005 г. Дървесен аромат с цитрусови тонове, който ще ви изненада със своята трайност, въпреки че е тоалетна вода. Енергичен и ободряващ аромат, идеален за ежедневно носене.

Christian Dior Fahrenheit

Christian Dior има толкова обезоръжаващ аромат, че тук имаме двама представители. Както подсказва името, този мъжки парфюм е идеалният избор за мъже, които наистина могат да се запалят по нещо. Дълготрайният, топъл и завладяващ аромат с пикантни, флорални и цитрусови тонове е сигурен залог за всеки, който е уверен и не се страхува да живее във всеки един момент.

Versace Pour Homme

Флакон с маска на медуза, изпълнен с ослепителния аромат на цитрусови плодове, кедър, зюмбюл, боб тонка, амбра и оуд, това е спонтанният и уверен мъжки аромат Versace Pour Homme. Отличен избор за мъж, който иска да бъде очарователен, секси и, в същото време, да не загуби мъжествеността си.

Davidoff Cool Water

Мъжкият аромат Davidoff Cool Water радва мъжете по целия свят от 1988 г. Той символизира морето в цялата му красота, господство, опасност и анимализъм. Популярната комбинация от цитрусови и дървесни нотки подхождат на мъже, които са смели, силни и необуздани. Също така ще Ви зарадва с ниската си цена.

Paco Rabanne 1 Million

Флаконът под формата на златна плочка на мъжкия парфюм Paco Rabanne 1 Million демонстративно показва, че така ухае луксът. Ако обичате да се обграждате с лукс и Вашите качества включват високо самочувствие, харизма и желание да следвате мечтите си, този аромат ще бъде най-добрият избор за Вас.

Yves Saint Laurent La Nuit de l ‘Homme

Пикантният, силно ароматен мъжки парфюм Yves Saint Laurent La Nuit de I'Homme подчертава очарованието на Вашата личност. Тайнственият, съблазнителен аромат за мъже е пълен с интересни контрасти и ще зарадва всеки, който обича да провокира. Той е всичко друго, освен скучен.

Gucci Guilty Pour Homme

Мъжкият парфюм Gucci Guilty е представител на харизматичните, мъжки аромати. Подхожда на всеки мъж, който живее по неговите правила и нищо не го спира. Ще намерите популярна комбинация от цитрусови плодове и дървесина, в допълнение към нотки лавандула и портокалови цветове. Опитайте как ухае контрастната страна на невинността.