Често задавани въпроси

Какво трябва да знаете:

Прочетете най-често задаваните въпроси и отговори за всеки тип продукт:

Парфюми

Какво е парфюм, тоалетна вода и одеколон?

  • Парфюм (екстракт) - съдържа 15 до 30% от ароматния парфюмен състав в концентриран алкохол.
  • Парфюмна вода (Eau de Parfum, EdP) - съдържа 8 до 15% от ароматния парфюмен състав в около 85-90% алкохол.
  • Тоалетна вода (Eau de Toilette, EdT) - съдържа 4 до 8% от ароматния парфюмен състав в около 80% алкохол.
  • Одеколонът (Eau de Cologne, EdC) - съдържа 3 до 5% от ароматния парфюмен състав в около 70% алкохол

Как да изберем правилния парфюм или подобен продукт?

Преди всичко според вашия собствен вкус. Никога не избираме аромат въз основа на „проба“, нанесена от парфюм или подобен продукт върху памучен тампон или капачка за пръскане, който след това е оставен отворен във въздуха за дълго време. Такава "проба" на миризма не съответства на миризмата на продукта в затворена опаковка.

Вярно ли е, че един и същ парфюм има няколко разновидни аромати при различните потребители?

Да, това е вярно. Всеки човек има свой специфичен аромат. Зависи от свойствата на кожата му, начина, по който се храни и начина му на живот. Парфюмът, който мирише много приятно на един потребител, може да изглежда малко по-различно на кожата на друг потребител.

Променя ли се миризмата на парфюм, ако например потребителят яде пикантна храна?

Ароматът на парфюма не се променя, но ароматът на кожата се променя, което излъчва аромата на метаболитната трансформация на погълнатата храна. Тази промяна е причината, поради която в комплекса с аромата на парфюма общото впечатление се различава от аромата на самия парфюм.

Може ли парфюмът да повлияе на настроението?

Да, много. Ароматът има незабавен ефект върху душевното равновесие. Приятният аромат може да подобри настроението ви много бързо, но и напротив, проникващ, много интензивен аромат ви кара да се притеснявате и може да причини някои проблеми.

Има ли еротични парфюми?

По принцип не, поне не в смисъла на незабавно действащ афродизиак. Приятният аромат, използван от обекта, който ви интересува, въздейства дразнещо. Обаче колкото по-свеж или плодов е ароматът, толкова по-малки са така наречените дразнещи ефекти.

Има ли правила за използване на парфюм?

Да. Парфюмът никога не трябва да „дразни“ околната среда. Принципът, че по-малкото е винаги повече, се прилага тук повече, отколкото където и да било другаде. През деня е желателно да използвате по-лека тоалетна или одеколон. Самият парфюм трябва да се използва само за специални и празнични поводи. Препоръчително е да избирате аромата и по отношение на сезона. За топлите летни дни се създават свежи цветни или цитрусови аромати и техните многобройни модификации. През студените сезони се използват по-тежки балсамови и ориенталски аромати. Това, разбира се, не трябва да е железното правило. Изборът на ароматен гардероб на всяка жена и мъж се управлява от личния им вкус и начин на живот.

Защо да не използвате повече от един аромат едновременно?

Всеки парфюм е едно хармонично цяло. Ако едновременно се използва различен и различно интензивно ароматизиран препарат, често възниква дисхармония, която може да създаде неприятно впечатление в комплекса му.

Как и къде трябва да се „носи“ парфюмът?

Въпросът е преди всичко за концентрацията. Когато помислите за известната капка, приложена зад ушната мида, това обикновено означава парфюм. По принцип парфюмът се нанася на местата, където има най-много кръвни капиляри под кожата, т.е. на лакътната ямка, но също така и на долната част на крака - на местата, където кожата е най-топла и където ароматът на парфюма се развива напълно. Парфюмът се нанася и върху косата, точно над скалпа. Парфюмът се откроява изключително добре върху дрехи от естествени материали и върху кожи, но не се препоръчва да го прилагате, например, върху бели и леки компоненти на дрехите, особено не върху естествена коприна.

Колко време парфюмът е използваем и как да разберем че всичко сега с него е напълно наред?

Ако бутилката парфюм не е изложена на дневна светлина и температури по-високи от около 20 ° C, ароматът ще продължи няколко години. Новите парфюми обикновено имат пиктограми, които разкриват колко дълго парфюмът не променя свойствата си след отваряне. Този период варира в зависимост от аромата и варира от 12 до 36 месеца. Парфюмът в оригиналната неотворена бутилка ще продължи няколко години. Парфюмът, чийто цвят се променя, обикновено в по-тъмен нюанс и около който се утаява смолист пръстен, обикновено е стар. Киселината и смолистата миризма също сигнализира, че парфюмът или подобен продукт е с изтекъл срок на годност.

Какво е тестер?

Тестерът се съхранява в сиво-бяла или кафява кутия, без допълнителна прозрачна опаковка. Някои тестери нямат капачка за бутилка. Оригиналният парфюм се съхранява в търговска, цветна опаковка, която обикновено е снабдена с прозрачно фолио. Голямото предимство на тестера е, че цената винаги е по-ниска от цената на същия, често продаван парфюм. Тестерът е особено подходящ за клиенти, които купуват аромати за собствена употреба, които не се интересуват от кутия, а от по-добра цена. Бутилката и съдържанието на тестера са идентични с оригинала.