Боядисана коса: Как да я запазим красива, колкото е възможно по-дълго?

  • СПИСАНИЕ
  • Боядисана коса: Как да я запазим красива, колкото е възможно по-дълго?

Боядисана коса: Как да я запазим красива, колкото е възможно по-дълго?

Може да се изненадате, но процесът на боядисване на косата не трябва да започва, когато се настаните в фризьорски стол (или самостоятелно прилагате избраната боя) и ще приключи около 2 часа по-късно. Стабилността, продължителността и интензивността на цвета може да се повлияе не само от стъпките, които ще предприемете няколко дни преди боядисване, но и от последващата грижа за вашата грива. Разберете как да имате красива, здрава и блестяща коса възможно най-дълго!

Предотвратете грешката още преди боядисването

Най-малко една седмица преди боядисването на косата, пропускайте балсама, маската за коса и други подобни продукти за коса. Те, както е известно, затварят повърхността на всеки косъм, за да го защитят от заобикалящите негативни влияния (топлина, суша, ултравиолетово лъчение и др.). Но нашата цел е да оцветим косата до ядрото, а не само на повърхността. Затова пропуснете всички тези заглаждащи и лечебни препарати няколко дни преди оцветяването. Наградата ви ще бъде много по-интензивен цвят. 

След това стиснете зъби и оставете косата ви добре да се омазни. Боята изсушава, затова е най-добре да я приложите на немита коса от поне 2 дни, за да не я нараните твърде много. Освен това колкото по-мазна косата при боядисване, толкова по-добре и по-дълбоко новият цвят хваща. В същото време, леко мазен филм върху кожата на главата ще ви предпази от раздразнение. Затова простете си леко занемарения външен вид, това има своята обосновка.

Какво е добре да следваме след това?

  • Не мийте косата си веднага на следващия ден. Дори ако сте свикнали да миете косата си всеки ден, не го правете след боядисване. За да достигне новият пигмент до сърцевината на косъма, трябва да му дадете повече време. Тук важи правилото - колкото по-късно измиете косата след оцветяването, толкова по-добре (разбира се, не говорим за самото отмиване емулсията, там следвайте инструкциите точно). 
  • Използвайте изключително козметика за боядисана коса. Косата с "нов" цвят изисква специални грижи. Независимо дали искате или не, този процес е неестествен за нея и това несъмнено е обременяващо по някакъв начин. Затова, ако искате да имате здрава коса и да поддържате дълго красив цвят и блясък, използвайте само качествени продукти за грижа за боядисана коса. Тя първо подхранва и укрепва отвътре и след това затваря порите по повърхността на всеки косъм, за да се предотврати бързо измиване на цветовете. Тези серии за коса са особено подходящи за отличителни цветови нюанси като червен, златисто рус или кестеняв.

Малко по-различни цели имат платиновите блондинки и жените с модерна сива коса. Те се опитват да се справят с всеки цветови отенък, особено ужасния жълт. Ако принадлежите към тази група, съсредоточете се върху специална козметика за сива коса, обикновено означена Silver . Типичен представител е т.нар. Виолетов шампоан.

  • Използвайте продукти без сулфати и силикон. Сулфатите (съкратено SLS) подпомагат шампоана да се пени добре, но на боядисана коса те действат като отрова, защото буквално изяждат цвята. Силиконите имат неприятната черта да "задушават" косъма. Тези скрити саботьори се натрупват на косата (защото никога не можете да я измиете напълно) и оформят върху всеки косъм силна и непромокаема обвивка, през която не успява да проникне дори и най-добрият продукт за коса.
  • Не мийте косата всеки ден. Това не е добре по няколко причини. Първо, косата работи също толкова интуитивно, колкото и останалата част от тялото. Ако ядете често (на малки порции и здравословно), тялото ви ще загуби страх от гладуване и няма да е необходимо да съхранява запаси за по-късно - така няма да пълнеете. Подобно, когато спрете с ежедневното миене, косата ще свикне и скоро ще спре да се омазнява. Просто ще знае, че трябва да издържи няколко дни, така че мастните жлези ще намалят дейността си. На второ място хлорът, който се съдържа в чешмяната вода, прави косата и нейния цвят трудни за поддържане. Ако смятате, че косата ви трябва да се измие на втория ден, опитайте да я излъжете със сух шампоан. Днес е често срещана част от женската грижа за косата и предлагането им е наистина разнообразно. Ако не сте склонни да инвестирате в сух шампоан препоръчан от фризьорите, може да изберете за малко пари и добре работещ, насипният сух шампоан Alpa или малко по-скъп, но по-елегантен Batiste (спрей). Ако се страхувате, че този "чудотворен бял прах" ще се вижда на косата ви, изберете вид за черна, кафява или руса коса.
  • Внимавайте с високите температури. Влияе особено на боядисаните коси. Затова помислете за този съвет не само под душа, където при миене на косата намалявате температурата на водата, но и преди сушене, изправяне и навиване. При тези козметични процедури, не забравяйте да ползвате защитно средство срещу топлина.

Страхотен съвет за заключение

Ако от последното боядисване е изминало толкова време, че косата вече е пораснала и се е оформила прекрасна пътечка, но не успявате да стигнете до боядисването, използвайте спрей за прикриване на израснали корени. Можете да го закупите в различни нюанси на русо, кафяво и черно, изсъхва бързо и остава да следващото измиване с шампоан.