Правилният детокс? Ние знаем всичко за него!

  • СПИСАНИЕ
  • Правилният детокс? Ние знаем всичко за него!

Правилният детокс? Ние знаем всичко за него!

В днешната статия ще си поговорим за това как детоксикацията може да ни бъде от полза. Ще поговорим за това какви са нейните форми, както и какви са рисковете. В повечето интернет ръководства няма да научите, че може по-скоро да си навредите, вместо да помогнете, като следвате грешна процедура.

Въпреки че пролетният детокс е на мода едва сега, това не означава, че се е появил наскоро. Хората практикуват детоксикация от древни времена. Особено се свързва с християнския Великден, където се появява под формата на 40-дневен пост. Но дори в древна Гърция философите призоваваха жителите, че вместо различни лекарства, те могат да опитат глад за няколко дни в случай на проблеми. Ние откриваме определена форма на пост в почти всяка нация или култура и тя се предава и продължава, така че е ясно, че това прочистване ще има причина. Но трябва да знаете как да управлявате правилно детоксикацията.

Защо да пробвам детокс?

Причините, поради които хората подхождат към почистващите процедури, са различни. Някои искат да освободят тялото си от вредни вещества, други го приемат като част от отслабването, трети следват традициите. Каквато и да е мотивацията ви, всяка от тях се отразява главно в храносмилателния тракт. Детокс диета перфектно прочиства червата. Те са в състояние да задържат до 8 кг изпражнения, които се топят вътре и произвеждат токсични вещества. Това е добра сума. Ето защо е много важно да се обръща внимание на редовното изпразване и поддържане на червата чисти. Само по този начин тялото ни ще може да усвоява повече хранителни и полезни вещества от храната. Ще ускорим метаболизма си, няма да се налага да ядем толкова много храна и в същото време ще се чувстваме леки, с много енергия в тялото си.

Естественото прочистване наистина може да бъде от полза за всички. Ако сте с наднормено тегло, детоксът ще ви помогне да отслабнете, тъй като ще ви стигa по-малко количество храна. Ако, от друга страна, проблемът ви е сложно наддаване на тегло, не трябва да се притеснявате и за детоксикацията. Благодарение на нея можете да изравните храносмилателната си система. Въпреки че вероятно ще отслабнете малко в началото, постепенно тялото ще достигне по-лесно до оптимално тегло (при условие, че има подходяща диета). Детоксът също помага на спортистите. Поради ускорения метаболизъм токсините не се натрупват в тялото, което води до много повече енергия и по-малко умора. Няма да се налага да се убеждавате да спортувате.

Разбира се, детоксикацията на организма не само почиства червата. Човешкото тяло е взаимосвързана система, така че освен храносмилателния тракт, вие почиствате и други органи. Дойде ред и на черния дроб или бъбреците. След пропилени празници и зимни месеци, пълни с лошо време, често прогонваме лошото настроение с бутилка добър алкохол. Но това определено не радва черния ни дроб или бъбреците. Именно детоксикацията е тази, която може значително да облекчи тези стресирани органи. И да ви удължи живота.

Как да разберем, че е време за детоксикация?

Прочистващото лечение ще е подходящо за вас, ако прекарвате малко време на чист въздух и по-голямата част от деня сте затворени в помещение, особено ако имате седяща работа, страдате от стрес и безсъние, отдавате се на алкохол или цигари повече от преди, хапвате нездравословна храна с много "Е-та" и консерванти, различни фаст фууди и тежки ястия.

Познахте ли себе си в някое от гореспоменатите прегрешения? Тогава знайте, че детоксикационната диета ще ви е само от полза.

Детоксикирайте тялото си правилно

Формите на детоксикация могат да бъдат различни. Ако си мислите, че детокса са различни хапчета, чудодейни чайове или коктейли, които често придружават различни съмнителни диети, не се оставяйте на заблуждението. Консумацията им не е наказуема и можете да ги използвате като хранителна добавка, но ние предпочитаме по-естествена форма на прочистване.

Основата на всеки детокс е правилната диета. Може да се съсредоточите върху различни плодови и зеленчукови сокове или билкови чайове (подходящи са билки като коприва, бял равнец, невен). Можете също така да добавите в менюто си непреработени плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни, бобови растения, семена и ядки. Подходящо е също така да се включат така наречените суперхрани като хлорела, семена от чиа или годжи. Основната цел е да вкараме много витамини и фибри в организма, които действат върху червата. Трябва да избягвате рафинирана захар, бял хляб, млечни продукти, месо и колбаси и пикантни или солени храни.

Към детоксикацията добавете движение и даже почивка

Пречистващото лечение под формата на лека диета не е всичко. За да бъде ефектът такъв, какъвто го искате, трябва да се съсредоточите върху други аспекти от живота си. Те включват по-специално достатъчно движение и спорт. Не е нужно да чупите рекорди в спринта, но включете бягане в парка, домашен фитнес или дори йога за прочистването си. Ендорфините се изпращат до тялото чрез спорт и обратно, вредните вещества се изхвърлят чрез потта. Ще помогнете за укрепването на тялото си, ще се отървете от мазнините и ще изградите мускулна маса.

Но не забравяйте и да си починете. Наградете за спортните успехи с масаж, приятна баня или сауна. Детокса не е само за прочистване на тялото, но и на душата и мислите. Забравете за известно време всички притеснения и се поглезете за момент само за себе си. Съсредоточете се върху настоящето и оставете мислите ви да текат свободно. Не се съпротивлявайте дори и на кратка медитация. Това не означава, че напълно изключвате мисленето и мозъка си. Всевъзможни мисли все още ще проникнат в главата ви, но можете да се научите да ги наблюдавате с контрол и да контролирате тяхната сила.

Колко време трябва да продължи детоксът?

Може би прочистващото лечение ви е заинтересувало, но смятате, че такава диета и начин на живот не може да се издържи дълго. Трябва да се съгласим с това. Добрата новина обаче е, че тялото се нуждае само от няколко дни за почивка. Идеално е да отделите няколко седмици в годината, в които да практикувате детоксикацията. Това ще позволи на червата, черния дроб и бъбреците да се регенерират и да увеличат своята ефективност.

Ако се осмелите, можете да опитате дългосрочен детокс, който всъщност включва пълна промяна в начина на живот. Ако се решите за тази стъпка, препоръчваме промяната да става постепенно.

Внимание - можете да си навредите с грешния детокс

Накрая стигаме до най-важното. Наистина ли детоксът е здравословен? Всъщност необходимо ли е? Мненията на експертите се различават, но бихме искали да посочим някои грешки, които несъзнателно можете да направите по време на почистващото лечение.

Всичко веднага е много вредно

Ако възнамерявате да започнете да бомбардирате тялото си с зелени водорасли хлорела, голямо количество плодови или зеленчукови сокове, пълни с фибри, можете да вземете решение за чревната микрофлора, да предизвикате диария или дори болезнени пукнатини в червата.

Твърде много плодове

Въпреки че соковете и смутитата са много популярни днес, смесваме голям брой видове плодове в малко количество. В тялото попада купчина захар, което определено не му носи полза. Когато приготвяте плодови коктейли, следвайте просто правило: смесете или сочете само количеството плодове, които бихте могли да изядете в този момент.

Загуба на протеин

Ако изберете по-радикална форма на детоксикация само с плодови и зеленчукови сокове, ще премахнете протеините и мазнините от диетата, които са от съществено значение за организма. За продължителна детоксикация от няколко месеца, не забравяйте да доставяте тези вещества в тялото.

Jojo ефект

Ако посегнете към детоксикацията на тялото като диета и се надявате, че ще успеете да отслабнете, ще имате успех. Но само за миг. След като се върнете към обичайната си диета, килограмите ще се върнат и то често в по-голям брой. Всяка краткосрочна диета има и краткосрочен ефект. Много по-подходящо е да смятате здравословното хранене за свой начин на живот през целия си живот.