ПРОЛЕТНА ДЕТОКСИКАЦИЯ

ПРОЛЕТНА ДЕТОКСИКАЦИЯ

Началото на пролетта е идеалното време за прочистване на тялото. Тялото след зимата е буквално задръстено с мазнини (естествено се е опаковало, за да не замръзне) и различни токсини. За това лошо състояние също допринася намалената физическа активност и липсата на разходки на чист въздух. Отдайте се на безболезнена пролетна детоксикация, след която буквално ще се почувствате като преродени.

Човешкото тяло е перфектен механизъм. Колкото по-скоро започнем да се грижим за него, толкова по-дълго ще ни служи. Това е просто факт. Ето защо, детоксикацията трябва да стане част от вашата лична хигиена. Точно както редовно се къпем, измиваме косата си, почистваме зъбите си и коригираме ноктите си, трябва да се научим два пъти годишно (през пролетта и есента), за да почистваме тялото си от всичко, което му вреди. 

До известна степен, детоксикацията се извършва естествено в тялото ни, непрекъснато. Но колкото по-лош е начинът на живот, толкова по-лошо работи програмата. Имате ли киселини? Имате ли проблеми с храносмилането? Чувствате ли се уморени след уикенда и не се радвате на нищо? Може би тялото ви казва, че има нужда от рестартиране.

Редовната детоксикация на организма се базира на традиционната китайска медицина, която човечеството прилага успешно от няколко хиляди години. Но ние се фокусираме върху този курс на лечение през последните десетилетия. Замърсители във въздуха, водата и почвата, стрес, липса на сън, нездравословно хранене, заседнал начин на живот, всичко това замърсява тялото ни с токсини, които "го разрушават" отвътре.

КАКВО Е ДЕТОКСИКАЦИЯ

Детоксикация означава "отстраняване на токсини." В нашия контекст по-специално: премахването на токсични вещества, натрупани в нашето тяло за определен период от време (половин година). Това най-естествено се постига чрез временно коригиране на режима на хранене, което по-точно казано значи: повишено приемане на полезни за здравето вещества и пълно елиминиране на вредните (причиняващи прекисляване). В същото време в него трябва да бъдат включени и някои детоксикиращи храни, които ефективно премахват всичко, което тялото отделя отвътре.

  • Какво да консумираме - всякакви пресни плодове и зеленчуци, и много вода

Природно детоксикиращо чудо: коприва, глухарче, мента, бял трън, мащерка, живовляк, анасон, лайка, лавандула, маточина, зърнастец, зелен ечемик

  • Какво да не консумираме: месо, захар (нито в храна, нито в напитки), мазнини (никакви деликатеси, масло и т.н.), сол (ограничете, не я изхвърляйте изцяло), хлебни изделия (особено от бяло брашно), яйца, млечни продукти, кафе, черен чай, алкохол, цигари

Внимание: В никакъв случай не бъркайте детоксикацията с диета! Да, дори и при детоксикация, естествено ще загубите няколко килограма, защото значително ще намалите калориите, но това е само бонус. Нейната цел не е просто да "изглеждате добре в бански", а да позволи на тялото ви да се освободи от натрупаните отрови и да рестартира на пролет.

КОЛКО ДЪЛГО ДА ПРОДЪЛЖИ

Оптималната продължителност на детоксикацията не е фиксирана. Всеки лекар, хомеопат или диетолог има свои собствени методи. В интернет можем да намерим различни планове за детоксикация (1 ден, 3 дни, седмица и т.н.), от които определено не бихме препоръчали детоксикация само за един ден. Ще шокирате тялото си, нищо повече. Седмичното пречистване е идеално и абсолютно достатъчно за нас.

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ И ДЕТОКСИКАЦИЯТА В ДОМА

За добро настроение и цялостно положително отношение към себе си, към нашия живот и към хората около нас със сигурност ще ни помогне и материалното прочистване! Ние не говорим, да се затворите в някоя колиба в продължение на една седмица и да живеете само от въздуха. А да се отървете от вещите, които не използвате и просто заемат място в дома ви.

Наполовина счупени мебели, нефункционираща електроника, неизползвано кухненско оборудване, дрехи или козметика. Всичко вън! Вашият апартамент не трябва да е склад, а оазис на мира. Нека вашето тяло и дух да дишат.

И когато сте готови с това, не забравяйте да се наградите за добре свършената работа! Но вместо да атакувате сладкарницата, изберете нещо, което ще бъде от полза за вашето здраве с дълготраен ефект, не да направи по-приятен само един следобед. Нови дрехи, обувки, чанта, часовник, парфюм или висококачествена грижа за вашата коса ще бъдат перфектни черешка върху тортата.