Празнувай в точното време

Празнувай в точното време

Когато говорим за новогодишната нощ, всеки си представя весели тържества с храна, напитки и фойерверки във всички цветове на дъгата. А може би и приказките и обичайните предавания, които се появяват по телевизията по това време.

Мнозина обаче забравят какво причинява звукът от ракетите на домашни любимци. А какво да кажем за малките деца? Нова година има много страни – някои са забавни и интересни, други са неприятни. Но това е само една нощ в годината…

Независимо дали празнувате в кръг от приятели някъде на хижа, в центъра на града или у дома със семейството си, със сигурност имате с другите празнуващи едно общо нещо. И нямам предвид стрелба с пиратки или фойерверки. И така, какво е това общо нещо?

Разбира се, очаквания в полунощ тост за Нова година. Но как да не пропуснете точния момент? Точно този момент в края на годината? Отговорът е лесен: просто трябва да имате добър часовник, тогава няма да се изненадате, когато започнат истинските тържества. С изключителна точност се отличават японските часовници – Seiko и Casio, а с качество - най-известните швейцарски часовници като например Festina. Изберете най-подходящия и няма да пропуснете нищо.

Какъв е произходът на новогодишния празник и как са празнували нашите предци?

Първите новогодишни празници се твърди, че са се провеждали в Месопотамия, когато началото на Новата година е било точно в деня на пролетното равноденствие. Тази нощ обаче придобива значение с установяването на григорианския календар и едва през 19-ти век нейното значение нараства. Съществуването на хартиени поздравителни картички може да бъде проследено назад до началото на 19 век. Първоначално този навик бил силно критикуван и едва с течение на времето започнало да се говори за изпращането на новогодишните картички като за приятна практика.

Много цивилизации възприемат идването на новата година като време за празнуване. Древните египтяни смятали първия месец от новата година за "фестивал на пиянството", защото им било позволено да се напият. Празненствата винаги са били свързани с религията и обичаите на онова време.

От съвременна гледна точка най-важен е преходът от един век към следващ. Този преход е вече отдавна зад гърба ни, но това няма значение.

Не искам да приканвам към собствен "фестивал на пиянството", но може да пробвате малко по-необичайна концепция за новогодишните празници. Опитайте нещо, което все още не ви се е случило. И ако тази идея е по-вероятно да ви обезкуражи, защото не искате нищо друго освен спокойствието и уединението на собствения си дом, поне можете да се забавлявате с новия си ръчен часовник...