Университетът! Какво да очаквате и как да се подготвите за първите седмици?

  • СПИСАНИЕ
  • Университетът! Какво да очаквате и как да се подготвите за първите седмици?

Университетът! Какво да очаквате и как да се подготвите за първите седмици?

Септември е в разгара си и за много успели зрелостници това означава единствено - началото на учебната година в университета! Академичната среда е нещо съвсем различно от средното училище. Как да се подготвите и какво да очаквате от първите дни в университета, ще прочетете в настоящата статия.

Винаги свързваме септември с тръгването на училище или с университета. Чувството може да е подобно, но отговорностите са различни. Ако си бъдещ студент, ела да прочетеш какво те очаква.

Училищният и университетският живот се различават предимно в това, че в университета никой не те задължава. Изграден е на принципа на свободната воля. Сам решаваш дали да ходиш там или не. Ако си избереш специалност, която те изпълва, ще ходиш на лекции и семинари с радост.

Студентският живот обаче не е само учене и изпити. Очаква те важен етап в живота,  който ще те научи да бъдеш самостоятелен, етап, в който ще намериш нови приятели, а може би и любовта.

Постарай се да изглеждаш добре  

Казва се, че външният вид не е всичко, но със сигурност искате да направите добро впечатление на новите си колеги, затова не пренебрегвайте възможността да покажете стила си.

Още първия ден обърни внимание на косата си. Недопостимо е да се появиш с мазна коса. Можеш да се погрижиш и за блясъка й с качествени продукти за коса. Погрижете се и за уханието си. Подберете приятен и лек парфюм, с който ще се чувствате уверени.


Вземи си всичко необходимо 

Отново правим лек паралел с първолаците. Само че сега нямате нужда кой да ви помага с училищната чанта. Ще успеете сами!

  • Не забравяй да си вземеш нещо за писане. Първия ден, а и цялата първа седмица ще са пълни с много нови неща, които ще трябва да си запишеш.  
  • Не забравяй да си направиш снимки за документи. Ще ти трябват за всевъзможни карти.  
  • Трябва ти енергия. Вземи си нещо за похапване. 

Бъди себе си 

Понякога зад нервността се крие прекалено високо самочувствие. Никой обаче не си пада по хора от типа "всичко знам и всичко мога". Бъди искрен, усмихнат и като не знаеш нещо питаш. Жалко е да си играеш на нещо, на което не си.

Точност 

В университета точността е важна. Ходи навреме на лекции, за да нямаш проблеми с изпитите. Някои преподаватели забелязват и държат на пунтуалността. Ще си помогнеш, като си купиш качествен часовник.  

Бъди информиран  

Не се отказвай от уводните лекции, там ще разбереш много важни неща: какво се очаква от теб, как ще изглежда изпитът.  

Един съвет от нас: научи се да използваш правилно титлите. Някои преподаватели са много чувствителни на тази тема. Не е като в средното училище. Стискаме палци!