Великденски традиции, за които никога не сте чували

  • СПИСАНИЕ
  • Великденски традиции, за които никога не сте чували

Великденски традиции, за които никога не сте чували

Великден е почти зад вратата. Със сигурност го свързвате с боядисани яйца, печено агне, козунаци и сладки. Знаете ли обаче как се празнуват великденските празници по света?

Лов на яйца

В Австралия имат една необикновена великденска традиция. Не само че Разпети петък е единственият ден, когато всички австралийски магазини са затворени, а семействата и близките се събират. Децата отиват на лов за великденски яйца и се опитват да открият тайните им скривалища. Наградата е кръгла изненада.

Карнавал

На Карибите всяка година има Великденски карнавал. Великден започва седмица по-рано и са пълни с паради и екзотични маски. Танцува се, пее се, хората се веселят.

Вещерски дрехи

Финландските деца се обличaт в костюми на вещици и посещават роднини и познати. Звучи като хелоунски обичай. Децата получават като награда сладки неща, украсени с върбови клончета.

Финландският Великден понякога е съпровождан от символично палене на огньове, което трябва да изплаши и изгони вещиците. 

Филипински Великден

Освен литургиите, които се провеждат през цялата седмица, се играят театрални игри, изобразяващи мъките Христови. Не се пропуска и самото разпване. Процесии, удряне с бич, носене на тежкия кръст... и това е само началото. В кървавия ритуал всяка година участват десетки доброволници, които на Разпети Петък се оставят да бъдат разпнати от други филипинци. В ръцете им забиват няколкосантиметрови пирони. 

Доброволниците издържат приковаването на кръста, докато не са сигурни, че са се покаяли достатъчно за греховете си. Много от участниците после твърдят, че изцяло са се избавили от депресията. 

Истинско пречистване, мания или важно културно наследство според филипинците? Самата църква не подкрепя тази традиця, смята я за изопачаване на вярата. За туристите обаче е любопитно и всяка година в събитието участват хиляди зрители. Някои се трогват до сълзи.

Нашата препоръка? Ако имате нужда от емоционално и физческо пречистване, не Ви препоръчваме разпването. Напълно Ви е достатъчно пролетното пречистване и малко мотивация. Казват, че правилният пролетен парфюм  прави чудеса и подобрява настроението!

Великденски детективен роман

Великденстката драма е популярна и сред норвежците, въпреки че не под такава екстремна  форма като сред филипинците от Сан Фернандо. Между една от норвежките великденски традиции е четеното на детективни романи, т.нар. „Paaskekrimmen“.

Бермудите

Обивателите на Бермдуските острови на Великден се забавляват с пускане на хвърчила. Традицията би трябвало да напомня за възнесението на Христос. Част от нея е и състезанието кой ще направи най-доброто хвърчило.

Какво мислите? Ще се вдъхновите ли от чуждите традиции? Или ще си създадете своя собствена пролетна традиция?

Можете например да започнете да ходите на преходи, за които ще са Ви необходими часовници за екстремни условия Casio G-Shock или дамски часовник Casio Baby-G. Или се качете на колелото и си вземете часовници, които са създадени за това. Часовници Festina Chrono Bike ще Ви послужат не само през пролетта.

Със собствена традиция или не посетете семейството си и се насладете на времето, прекарано заедно. Весел Великден!