На къде този уикенд? Вдъхновете от нашите идеи!

  • СПИСАНИЕ
  • На къде този уикенд? Вдъхновете от нашите идеи!

На къде този уикенд? Вдъхновете от нашите идеи!

Веднага след като работната седмица премине своята половина, повечето от нас започват да се разсейват с мисли и планове за уикенда. За някои хора усещането за пълен хладилник и удобен диван на идеално разстояние от телевизора, напълно им стига. Но все повече българи прекарват много от свободното си време навън, на чист въздух. И това е наистина страхотно! Чудите се къде да прекарате този уикенд? Ние ще ви дадем няколко идеи…

Независимо дали планирате да прекарате само с половинката си, група приятели или търсите идеи за пътуване с децата си, избрахме за вас няколко места, за по-Výlet na koleкратка или по-дълга разходка, на която ще прекарате страхотно и ще се забавлявате.

Честно казано, че няма значение къде отиваш в края на краищата. Както се казва, "животът започва отвъд зоната на комфорт". Затова в събота (или в неделя), станете рано, пригответе здравословна закуска за семейството си и тръгнете напред към прекрасния ден! Ще видите колко лесно ще заспите всички вечерта.

"Търновград – духът на хилядолетна България" - Велико Търново

Какво ще кажете с една разходка да обиколите цяла България и да посетите най-интересните забележителности? Може да го направите в Старата столица, като разгледате паркът "Tърновград - духът на хилядолетна България", който се намира точно под Балдуиновата кула на Царевец. Сред макетите в парка може да видите крепостта Царевец и паметникът "Асеневци" във Велико Търново, Античният театър в Пловдив, катедралата "Успение Богоридично" във Варна, храм-паметникът "Александър Невски" в София, крепостите Баба Вида и Асенова, паметникът "Шипка", храмове в Несебър, Рилския манастир и този в Бачково и други.

Гложенски манастир, Тетевен

Манастирът „Свети Георги Победоносец“ се намира близо до село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител се вижда още отдалеч, тъй като е разположена на скалист връх в Тетевенската планина. Смята се, че през ХІІІ в. киевският княз Глож, който получил района като дар от цар Иван Асен ІІ, построил в района манастир “Св. Преображение“ и малка крепост. Манастирът е съществувал до ХVІІ в., а в началото на ХVІІІ в. монасите построили нов манастир, посветен на “Св. Георги Победоносец“, на високата скала, за да се предпазят от нападенията на османците. Манастирът е действащ мъжки, предлага настаняване както в общи помещения, така и в самостоятелни стаи. Не пропускайте да се разходите и до близкия град Тетевен, разгледайте историческия музей, основан през 1911 г.

Асенова крепост

Наричат Асеновата крепост входът към Родопите и това не е случайно. Крепостта се намира в края на Асеновград по посока Смолян, като е добре устроена и леснодостъпна. Може да стигнете до входа и директно с колата. Самата крепост преди няколко години претърпя голямо преустройство, като вече е благоустроена и достъпна с удобни пътеки и най-вече обезопасени. Интересното там, което не трябва да пропускате да видите е надписа на Цар Асен II, а също уникалната красота на изгледите, които ще видите от най-високата точка на крепостта.

Никополис ад Нестум, Гърмен

В случай, че вие и децата се интересувате от история и си падате по археологични обекти, препоръчваме да се отправите в посока Гоце Делчев и да посетите късно-античния римски град „Никополис ад Нестум“ край село Гърмен. Там може да разгледате разкопките и да научите много за историята на града и неговите владетели. В центъра на селото на една крачка от там, можете да видите и внушителните Гърменски чинари. В района се намират и  архитектурните резервати Делчево (на 30 км югозападно) или Лещен (на 10 км североизточно).

Природен парк „Сините камъни”

С това име е наречен обявеният през 1980 година природен парк. Син цвят камъните и скалите в масива всъщност нямат. Едно от обясненията е, че скалите синеят при специфични атмосферни условия – най-често вечер. Независимо от малката си територия, природен парк „Сините камъни” се характеризира с голямо биологично разнообразие. Връх Българка със своите 1181 м надморска височина е най-високият в Източна Стара планина, а близо до него се намира местността Даулите – предпочитана за зимен отдих поради изградената там 300-метрова ски писта. Най-лесен и най-кратък е пътят до местността Карандила с въжения лифт, тръгващ от долната лифтова станция, която се намира в североизточния край на град Сливен, в подножието на планината. С автомобил може да стигнете по два пътя – единият минава през местността Абланово, а другият е североизточният изход от града в посока село Ичера и град Котел.

А с какво може да се забавлява всеки мъж сред природата и в града?

Проучване на света със своя издръжлив и многофункционален часовник. Заложете на outdoor часовници Casio, проверени от милиони потребители в продължение на много години. Всеки модел е водоустойчив (повече или по-малко), изобилства от редица функции и изглежда просто страхотно на ръката. Много по-забавно и опознавателно можете да направите всяко семейно пътуване например с мъжки часовник от колекцията G-Shock на марката Casio. Благодарение на осветлението и луминесценцията ще държите времето под контрол, дори ако е тъмно, хронометърът ще ви помогне да определите победителя, когато с децата си организирате кратко състезание, термометърът ще ви покаже, кога е време за преобличане и компасът ще ви върне у дома...