Луксозни часовници за любителите на високопланинския туризъм

  • СПИСАНИЕ
  • Луксозни часовници за любителите на високопланинския туризъм

Луксозни часовници за любителите на високопланинския туризъм

Алпийският туризъм е незаменима част от живота на милиони хора по целия свят. Някои се раждат в планинските райони, при което любовта им към високите планини е просто вродена. Много хора, обаче нямат такъв късмет и трябва да "осъществят няколко срещи", за да разберат дали има привличане... А вие влюбени ли сте вече? Няма значение дали е първа среща или вече имате няколко покорени върхове, ще видите, че новата принадлежност под формата на outdoor часовник ще обогати преживяването ви.

Всеки, който някога е преживял тишината, чистия въздух, недокоснатия пейзаж, свободно бягащите животни, истинското щастие при ходене с ясна глава и последващото сваляне на тежката раница след целодневен поход, той със сигурност не е за последен път във високите планини. И дори когато по време на престоя човек показва сравнително голяма степен на дискомфорт, което често е неприемливо за много градски хора и често си играе със собствения си живот, нейното величие и магнетизъм винаги го привличат като пчела на мед. 

Ако сте фен на активния отдих в планината, със сигурност ще се насладите на престоя си, поради изолирането от всякаква електроника и интернет връзка. Може би затова все още успешно избягвате купуването на outdoor часовник - да не нарушавате перфектната симбиоза: човек-планина. Но това убеждение ви подготвя за много нови усещания, които благодарение на особеностите на часовника можете да уловите, оцените и да се заредите с познания, за да се възползвате от следващата си експедиция.

Как да изберете правилния?

Всеки, който се впусне в избора на идеален outdoor часовник, вероятно още в началото ще бъде повален от старото известно правило "колкото повече, толкова по-добре". Но много часовници са неадекватно скъпи в сравнение с техните не чак толкова оборудвани конкуренти. И дори да са адекватни, много от техните функции никога няма да бъдат използвани от повечето обикновени туристи. Така че бъдете разумни и не купувайте Порше, ако не карате по-бързо от 60 км/ч… 

Преди да разгледате интернет магазините, първо трябва да си изясните, какво очаквате от новия часовник. Какво искате да държите под контрол при планинските си походи? Тепърва тогава разгледайте няколко модела, които отговарят на вашите основни изисквания и разберете каква ще е приблизителната цена, която ще заплатите. Просто разберете дали можете да се поглезите с по-скъп часовник или цената на базовия модел е максимална за вас.

Какви функции имат?

Основните функции на почти всички дигитални часовници, не само на outdoor, е несъмнено показване на дата, аларма и хронометър. Може би си мислите, че без тях спокойно ще се ориентирате, но вярвайте, че времето в планината минава много по-бавно. Понякога дори може да изглежда, че е напълно спряло. 

Друга много полезна функция е термометърът. Основно термометърът ще ви улесни при вземането на решения в ситуации като например дали е твърде студено за плуване в езерото, дали да си сварите чай за пътуването (в термоса) или дали не е време да се скриете в топлия спален чувал.

Особено алпинистите ще оценят другите две измервателни функции - барометър и алтиметър. Тези две функции са тясно свързани, тъй като надморската височина се определя точно от изменението на атмосферното налягане (барометричен датчик). Стойността на така нареченото нормално атмосферно налягане отдавна е определена на 1013.25 hpa, което съответства на морското равнище. Колкото по-високо се изкачваме, налягането на въздуха пада неравномерно (също спада и температурата). В наистина високите планини (3000 м над морското равнище) не е добре да ходите без часовник с алтиметър и барометър. Те могат да ви спасят. 

На тези височини въздухът е по-рядък и по-сух, затова е по-трудно да се диша(поради недостатъчно кислород в кръвта), което може да доведе до смърт. За да се справите с тази промяна, трябва да се приспособите, като повишавате само препоръчителната надморска височина за деня, за да свикнете с атмосферното налягане. А за това задължително се нуждаете от часовник с алтиметър.

Промяната на атмосферното налягане също е свързана с метеорологичните условия, така че си струва да наблюдавате тази стойност непрекъснато. Ако налягането е приблизително еднакво през целия ден, можем да сме спокойни - това е стабилно време. Но когато започне да пада рязко това означава, че времето ще се влоши и трябва да потърсите навес близо до вашия маршрут. 

Нашият съвет: Първо трябва да калибрирате внимателно висотомера, за да покаже правилните стойности. Ако не го направите, тази функция ще ви бъде просто безполезна.

Авантюристи, които обичат да си спомнят детството в лагерите по планините, със сигурност не могат без цифров компас. Любителите на комфорта и новите технологии, може би ще изберат с GPS функция. Така или иначе и двете със сигурност ще ви заведат до целта. И ако се изгубите, спасителите ще ви намерят по-бързо благодарение на GPS координатите.

Една от уникалните, но все пак доста полезни функции е слънчевото зареждане. Малките слънчеви панели, поставени под дисплея, зареждат батериите, които при едно пълно зареждане могат да съхранят енергия за 4-5 месеца. Тези часовници обаче не харесват рязкото колебание на енергията (светло/тъмно). Практиката показва, че батерията издържа до 12 години, след това в повечето случаи е нужно да се замени.

Перфекционистите със сигурност ще бъдат развълнувани от радио-контролиран часовник (понякога наричан RС). Така те могат да бъдат сигурни, че часовниците им са наистина точни (има отклонение от едва 1 секунда на милион години). Тази система настройва всички електронни устройства всяка нощ, но изпраща сигнала непрекъснато, за да може да преодолее евентуално някакви несъответствия през деня.

Какво друго има значение?

Не се затрупвайте само с информация за това какво могат да направят. Трябва също и да ви харесва. Преди покупката със сигурност трябва да решите дали търсите категорично спортен часовник, за изкачване на местни и чуждестранни върхове или искате универсален модел, който можете да носите и на работа и на по-малко официални социални събития. В този случай се фокусирайте върху марките Garmin, Suunto или Timex.

Но ако преобладаващата част от гардероба ви е спортна, ще можете да покажете мъжествеността си с часовниците Casio, особено тези от колекцията Protrek. Такъв основен, но добре проектиран модел е мъжки спортен часовник Casio Protrek PRG-240-1, изработен от много трайна втвърдена пластмаса. Има всичко, което можете да желаете: светлина, хронометър, термометър, висотомер, слънчево зареждане, компас, индикатор за дата, световно време, аларма, календар, таймер, барометър и др. С водоустойчивост 100М (10 АТМ) и издръжливо минерално стъкло можете напълно да разчитате на него във всяко отношение.

В допълнение към всичко по-горе, определящо за цената на часовника е също материалът, от който е направен. Най-много ще платите за стомана и титан. Не само, че титановите часовници "биха могли да счупят скала", те също са много леки и хипоалергенни. Така че, кожата ви под титановата каишка няма да ви сърби или да изпитвате дискомфорт, дори ако се изпотите. Един от най-качествените мъжки спортни часовници в света е Tissot T-Touch Expert Solar Tony Parker. В допълнение към неразрушимия титанов корпус има и висококачествено сапфирено стъкло, което е невъзможно да се надраска с каквото и да е било, и водоустойчивост 100M. Всичко това ви гарантира 100% функционалност по всяко време и на навсякъде. 

Да, знаем, че нашите предци са обикаляли планините без outdoor часовници. Но можете да се обзаложите, че ако те са имали възможност и финанси да си ги купят, биха го направи. С тях имате много по-добър контрол над цялата си експедиция и ще бъдете невероятно улеснени. Щом ги вземете, никога няма да излезете без тях в природата.