Коментар: Yves Saint Laurent – Black Opium

Коментар: Yves Saint Laurent – Black Opium

Въпреки, че Ив Сен Лоран, един от най-влиятелните и уважавани модни дизайнери на 20-ти век, вече не е сред нас, посланието му "да направим света по-красив" продължава да се разпространява. Дамски парфюм Black Opium е блестящ пример за това.

На пръв поглед Black Opium ме улови със своята оригинална и привлекателна бутилка. Харесва ми, когато производителите на парфюми довеждат до съвършенство не само самия аромат, но и опаковката му. Първото впечатление играе жизненоважна роля в нашия живот, а скучната външност по никакъв начин не ни кара да се интересуваме от вътрешното качество на предмета. Когато сграбчите в дланта си черната въгленова бутилка с метални отблясъци, ще почувствате леко грубата му структура и през цялото ви тяло ще преминат вълнуващи тръпки. Това вече предполага, че не е аромат за млади принцеси, а ефективното оръжие на опитни жени, които вече знаят точно какво правят и могат да поемат отговорност за своите решения.

Yves Saint Laurent Black Opium е аромат, вдъхновен от музиката. Неговата ароматна композиция представлява тайнствен израз на вътрешните усещания, чувственост и необвързан подход към всекидневния живот. Създаден е да пленява, завладява и покорява сърцата на енергични и уверени дами. Парфюмната вода е представена на пазара през 2014 година и е класифицирана като ориенталско-пикантно ухание. Носител е на наградата „аромат на годината” за 2015.

Аз буквално усетих вкуса му, след като прочетох съдържанието върху кутията. Плодовите тонове на круша в увода са смесени с цвят на портокалово дърво и подправени с розов пипер. Интензивното сърце от кафе е обагрено от акордите на жасмин, а в базата на парфюмната вода доминира грееща ванилия. Композицията е завършена от уханието на мускус, кедър и пачули.

И така, какво чувствам, когато получа своята доза "опиум"?

Трябва да призная, че от горепосочените съставки при първото докосване се почувствах много замаяна отначало. Но като цяло ме омая приятен, деликатен, сладък (но не и лепкав) аромат, който гали носа ми при всяко приближаване на китката. Обичам неагресивните парфюми, които не "се опитват да вкарат в леглото" на първата среща, но все пак събуждат интерес. Оценявам нежния старт и впечатляващия преврат в средата на "пистата"... точно така действа Black Opium!

Около един час по-късно плодовата тръпка на Opium намали силата си, а флоралните и дървесни тонове се откроиха. Успешно завършихме първоначалното запознанство, така че няма нужда да ме привлича с бонбони... Признавам, че изобщо не почувствах кафето в сърцето, но не мисля, че това е по вина на парфюма. По-скоро бих го приписала на първоначалната ми "обонятелна слепота" и на преувеличени очаквания. Струва ми се, че силната миризма на току-що приготвеното еспресо вероятно няма да усетя... А как мирише кафе на зърна преди печене, за съжаление не знам. Но ако аромата е толкова хубав, колкото и средните тонове на Opium, добавям към "пътния си лист" и посещение на кафеена плантация. След този опит знам, че с Black Opium искам да изживея повече от една среща. Искам да бъде част от мен всеки ден, тъй като събужда само добри чувства, а това е, което аз очаквам от парфюма. И тъй като Yves Saint Laurent – Black Opium е сред Топ 10 на дамските парфюми, очевидно не съм сама. Обзалагам се, че и на вас ще ви влезе дълбоко под кожата.