Какво да купим за рождения ден на мъжа?

  • СПИСАНИЕ
  • Какво да купим за рождения ден на мъжа?

Какво да купим за рождения ден на мъжа?

Да се избере подходящ подарък за рождения ден на мъжа може да бъде много трудна задача, особено ако има специфичен вкус. Докато подаръците за рождения ден на нежния пол могат да бъдат решени с редица традиционни начини – от цветя, през шоколад до бижута или дрехи, изглежда, че при мъжете скалата на възможностите е по-малка и много често се чудят какво да подарят на мъжа си, за да му хареса или наистина да използва.  

Идеи за подъръци на мъже  

Въпреки че на пръв поглед това не изглежда така, типологията на мъжките подаръците за рожден ден е стандартизирана и може да бъде разделена на категории традиционни и луксозни като човек избира конкретната група преди всичко с оглед на отношението към този, на когото подарява. Ако става въпрос за приятел или колега, подаръците се избират от първата група, докато за партньора или член на семейството – от втората, особено ако става въпрос за кръгла годишнина.  

Повечето хора, когато решават какво да купят на мъжа за рождения ден, се ръководят от общовалидни критерии, които включват предимно оригиналност, също така потребност или степен на забавление, което конкретният човек ще преживее с дадения тип подарък. Освен стандартния подарък, което обикновено е алкохол от някоя скъпа марка или облекло (тениска с надпис, бельо и др.), подходящи са ваучери за различни видове преживявания, главно адреналинови, спортна екипировка (ако мъжът упражнява някакъв спорт) или подаръци, свързани с ядене – луксозна вечеря или просто парче месо по сто различни начина.  

При традиционните типове подаръци за рожден ден се наблюдава преди всичко стремеж към оригиналност, потребност или интерес. Много често се случва, че този тип подарък мъжете въобще не използват или отлагат неговото използване, тъй като е свързано с други неща, които е необходимо да направят преди това – да се резервира час (ако става въпрос за ваучер) и да го комбинират със собствената си програма, да пробват дрехите или да се консултират относно екипировката със специалист в дадената област. Проблемът на оригиналните подаръци е, че много лесно могат да се разминат с истинския интерес на този, на когото са подарени. Това важи особено за спортната екипировка, която всеки мъж обича да избира сам според собствените си нужди, изисквания и параметри.

Луксозните подаръци по правило са с по-универсален характер. Мъжете ги използват преди всичко за специални случаи и по този начин е сигурно, че им се радват повече, отколкото на традиционните подаръци. Като се има предвид по-високата цена може да се предполага по-високо качество и трайност, което осигурява употребата им много по-дълго време.

Луксозни подаръци за мъже  

Ако искате да подарите нещо на партньора си или на близък роднина, между луксозните подаръци има четири главни категории, с които практически не можете да сбъркате – мъжка козметика, парфюми, мъжки бижута и естествено – часовници. Но как да изберем най-подходящите?  

Мъжки парфюми

Ароматите за мъже (подобно на ароматите за жени) се различават преди всичко по "силата" и имплицитно по използването им в различно време на деня. В това отношение има два типа мъжки парфюмитоалетна вода и одеколон. Тоалетните води имат по-нежен интензитет и са подходящи за всекидневно носене, одеколоните имат много по-изразителен аромат и са подходящи за особени случаи. Категорията на мъжките парфюми се допълва от парфюмираните води след бръснене, които при определени обстоятелства могат да заместят тоалетната вода с това, че трябва да се избират такива, които отговарят на типа кожа на мъжа.

Мъжки бижута

Самостоятелна категория на подаръците за рожден ден са мъжките бижута. Асортиментът в тази област се разраства особено през последните години, когато освен стандартните бижута (синджирчета, пръстени, копчета за ръкавели) все по-често се използва също така обикновена мъжка бижутерия и специфични бижута. За разлика от женските бижута мъжките са по-масивни, с по-груба повърхност и цялостно с по-прост дизайн. Много любими са марковите гривни от различни материали, които допълват всекидневното спортно облекло.

Мъжки часовници  

Идеален подарък за мъж, особено ако има кръгла годишнина, е часовникът. Мъжките часовници се предлагат в различни варианти в зависимост от целта и случая, когато ще бъдат носени.


Избор на мъжки часовник  

Ако решите за рождения ден да подарите часовник на своя партньор или на близък роднина, би трябвало първо да знаете случая, за който е предназначен. Общият дизайн на часовниците се различава в зависимост от това дали ще бъдат носени при официални случаи, на работа или по време на спортни мероприятия, следователно дали ще се използват често или само при специални мероприятия. От тази гл.т. мъжките часовници се делят на:

  • класически или модерни – предназначени за всекидневно носене на работа или разходка. Тези часовници имат ненатрапчив дизайн и обикновено комбинират материали като метал, кожа или стъкло. При носенето им не се предполага усилена физическа активност, затова каишката може да бъде направена от блокове метал или изработена от кожа, която има тенденцията да се разваля по-бързо при дълготрайното въздействие на влагата. Същевременно при тях не е необходима по-голяма издръжливост на покритието на циферблата, който е водоустойчив максимално до 5 атмосфери, 
  • луксозни – този тип мъжки часовници по правило има същите параметри като класическите (модерни) часовници, що се отнася до използваните материали за каишките и циферблата. Разликата се състои главно в дизайновото изпълнение и вградените функции. Луксозните часовници са кодирани цветово, имат по-масивен циферблат, общо са по-приятни и с по-сложен външен вид,
  • спортни – дизайнът на спортните часовници е насочен преди всичко към осигуряване на развита функционалност и издръжливост. При носене на този тип часовник се предполага по-висока физическа активност т.е. с действието на потта и влагата. По тази причина са предпочетени материали по-малко поддатливи на повреди и приятни на пипане – например каучук, полимерен резин (вид смола) и твърда пластмаса. И каишката, и калъфът за циферблата са изработени от гъвкави полимери, крехки и твърди пластмаси се използват при производството на прозрачното стъкло на циферблата. Необходимата водоустойчивост на мъжките спортни часовници е до 20 атмосфери.