Как да започнем да спортуваме?

Как да започнем да спортуваме?

Спортуването е естествен начин за подобряване на общата телесна конституция на човешкия организъм и освен здравословния начин на живот и менталната удовлетвореност спада към основните начини за осигуряване на дълъг и удовлетворен живот. Всеки от нас се е занимавал с някакъв спорт през живота си (независимо дали в рамките на физкултурата в основното или средно училище) и знае колко е важно движението не само в процеса на израстването, но и по-нататък за поддържане на правилна телесна кондиция, както и като превенция пред недъзите свързани с консумирането на прекомерно количество храна бедна на хранителни свойства и заседнал начин на живот.  

Типове спорт за редовно практикуване  

Пролетта е идеална за това да започнем редовно да спортуваме. От една страна през зимните месеци тялото се снабдява с повече мазнини (и то не само заради Коледата) под влияние на желанието да поддържа топлината при неблагоприятни климатични условия, а от друга страна имаме тенденция да ограничаваме движението. С първите топли дни слънцето ни привлича навън повече и спортната активност, при която цялото тяло се протяга и се освобождава от наднорменото тегло, представлява оптимален начин на прекарване на времето.  

Ако решите редовно да спортувате, добре е да планирате времето си така, че да можете активно да се занимавате с това поне час или два седмично. Изборът на конкретна активност зависи преди всичко от предпочитанията на отделния човек. Най-често хората спортуват:

Бягане

Бягането е подходящо преди всичко от гл.т. на това, че нямате нужда от никаква специална екипировка, нито от специално помещение. Да се бяга може навсякъде. Ако живеете в града, идеално място е паркът или по-малко шумните улици, извън гъстите урбанистични сгради може да се практикува в гората, по полските пътища и др. Освен това можете да бягате по всяко време на деня – тази дейност практически не е ограничена от нищо, освен от вашето време и желание.  

Колоездене

Колоезденето е приятно занимание, при което мозъкът си почива и се изгаря голямо количество калории. За разлика от бягането с колоезденето е по-добре да се започне в по-сухите и топли дни. Не само времето се явява като ограничение за него, но и мястото за спорт – колоезденето изисква планиране на трасето така, че да се поддържа темпото и да няма повишен риск от нараняване.  

Плуване  

Ако сте по-скоро воден тип, по-добре е да започнете да ходите редовно на плуване. Разбира се, плуването извън летните месеци значително е ограничено. Покритите басейни (ако нямате собствен) се намират в повечето случаи в по-големите градове. Често те се предоставят за водни спортове на регистрирани клубове (водно поло, аквабели, тренировки за състезателно плуване и др.), следователно е добре да се избере такъв басейн, който да е отворен за публично ползване в удобното за вас време.  

Бодибилдинг и фитнес  

Много любима спортна активност са тренировките, които се предлагат във фитнес центровете, независимо дали става въпрос за работа на различни уреди индивидуално, с треньор или групови часове (пилатес, тренировка за кондиция и др.) водени от инструктор. Офертите на фитнес центровете са разнообразни и практически всеки може да си избере – начинаещ и напреднал. Предимството на фитнес центровете е свързано главно с възможностите за водене на упражненията и професионалните консултации, които комплексно помагат да се постигне исканата кондиция.  

Как да тренираме ефективно

Посоченият брой спортове, които могат да се упражняват редовно, естествено не е пълен. Възможно е да се започне и вкъщи с някой от комплексите упражнения (йога, пилатес, каланетика и др.) или дори, докато се изпълняват всекидневните домашни задължения. Много хора, които действително решават да обогатят своя живот като спортуват, обикновено комбинират отделните видове спорт така, че да постигнат минимална физическа активност за избрания времеви период.  

Основен параметър (освен вида упражнения) е времето, което се изразходва за дадената дейност. За стабилизиране и следователно повишаване на кондицията е добре непрекъснато да се премества часовия лимит за реализация на упражненията като се измерва точното време за провеждането им. Това означава, че по време на бягане, например, е подходящо да се определи общото разстояние на един пробяган цикъл и непрекъснато да се намалява времето, за което този участък е преодолян. Измерването  на параметрите на времето и ефективността е неделима част от тренировките, ако те водят към постепенно подобряване на резултатността, а по този начин – към обща телесна кондиция.  

Измерване на ефективността  

Най-лесният начин за измерване ефективността на тренировките е свързването на техните основни физикални компоненти с времевия парметър. Освен разстоянието (бягане, колоездене) може също така да става  дума за броя направени упражнения (бодибилдинг, фитнес) или просто само за времето прекарано в тренировка. Тъй като тялото по време на спортна активност значително се загрява и  поти, за тази цел е необходимо спортуващият да има наистина качествен спортен часовник, чийто материал е приспособен към дадената цел и заедно с това има висока издръжливост главно към влажност и вода.  

Специфична черта на спортния часовник е именно изборът на по-стабилни материали – става въпрос преди всичко за приятно на усещане, но водоустойчиво изпълнение на каишката, а също така по-здраво покритие на циферблата, устойчиво срещу проникването на пот и влажност при усложнени атмосферни условия. В това отношение спортните часовници Casio предлагат много широк спектър от възможности, както в категорията на мъжките, така и при дамските часовници. По правило дамските спортни часовници отговарят по форма и цялостна концепция на изискванията на спортуването и се произвеждат в различни цветови варианти. Дизайнът на спортните часовници за дамите е опростен, а материалите, които се използват при тяхната изработка елиминират металните части – особено при каишките, които обикновено са от мека, водоустойчива смола.  

Мъжките часовници предназначени за спортуване обикновено имат специално изпълнение, което е семпло и практично. В сравнение с решението на дамските, мъжките спортни часовници имат по-голяма здравина – от мек и водоустойчив материал е изработена не само каишката, но също така калъфчето и стъклото на циферблата. Цялостната водоустойчивост достига до около 20 атмосфери – например колекцията часовници G-Shock.