Как да се приготвим за интервю и да успеем?

  • СПИСАНИЕ
  • Как да се приготвим за интервю и да успеем?

Как да се приготвим за интервю и да успеем?

Търсите нова работа и Ви очакват безброй интервюта? Не е нужно пътят да е дълъг и страшен? Изхвърлете страховете си и извадете решителността си. Срещата може да се превърне в приятен разговор, а вие да получите мечтаната работа много лесно. Как да го направите? Прочетете в настоящата статия.

Търсенето на нова работа често е стресиращо. Всеки иска да намери работа, която ще го изпълва, на коята ще ходи с радост и ще бъде оценена добре финансово. Конкуренцията на пазара на труда е огромна и HR специалистите имат приготвени безброй коварни въпроси. Не се страхувайте от тях. И интервюто може да се превърне в приятна среща, когато знаете как да се приготвите.

Какво е необходимо, за да мине интервюто Ви гладко?

  • Бъдете себе си и не се страхувайте да признаете, че сте нервни.

На интервюто е като на първа среща  - имате големи очаквания и искате да се покажете в най-добрата си светлина. Запомнете едно добро правило: бъдете искрени и спокойно признайте, че сте леко стресирани. И HR специалистът е човек и разбира, че нервността е нормална. С искреното си поведение само ще спечелите точки.  

Същевременно помнете, че прекалената нервозност, може да издаде неподготвеността Ви за интервюто. Добре е да потренирате вкъщи пред огледалото или с партньора си.

  •  Научете повече за фирмата 

Знаете ли с какво със сигурност ще отрежете шансовете си? Да не знаете с какво се занимава фирмата, от колко години е на пазара и под. Нищо няма да направи по-лошо впечатление на HR специалиста от това.

  • Погрижете се да изглеждате добре

Мислете за това, че първото впечатление на интервю е от голямо значение. Ако отидете с мазна коса и мръсни нокти, ще покажете, че не ви пука за срещата. Щом не можете да се грижите за себе си, какво остава за професионалните задачи? Облечете се в костюм само ако кандидатствате за мениджърска позиция, в противен случай ще изглежда аматьорски. 

Дамите ще изглеждат добре в пола до коляното и риза. Цветните мотиви и дънки също са добър избор. За господата панталоните и ризата също са добър избор. Оставете всичко спортно вкъщи. Добро впечатление ще направите и с правилно избран парфюм. Изберете си лек свеж аромат, с който ще се чувствате приятно и естествено.

  • Пристигнете навреме 

Ако не броим брачния обред пред олтара, няма по-лоша ситуация от интервюто, на която да закъснеете. С извинения, че сте се загубили или сте изпуснали автобуса, няма да впечатлите никого. Разбира се, може да се случи на всекиго, но го избегнете.  Проучете предварително къде се намира фирмата. А за да не закъснеете, се снабдете и с марков часовник, който ще изглежда добре и на китката ви.

  • Осъзнайте какво можете да предложите на фирмата

Чудесно е, че сте работливи и креативни, но ако не можете да говорите убедително за успехите си, сте загубени. Пригответе отговорите си още вкъщи. Често се задават въпроси от типа: "Какъв ще е приносът Ви за нашата фирма?", "Защо да изберем точно Вас?", "Кои са силните и слабите Ви страни?" и под. Ако мълчите или разтегляте локуми, няма да направите добро впечатление.

  • Проявете интерес и питайте!

Не забравяйте, че не само трябва да отговаряте на въпроси, но и да ги задавате. Подгответе си предварително по-творчески въпроси, които няма да бъдат свързани само с позицията и фирмата. Можете да питате директно HR служителя дали е доволен от мястото, където работи. Питайте за бъдещите планове на фирмата или за трудностите, които е преодоляла.

Мислете за интервюто като за разговор. Вие също тествате бъдещия си работодател. Трябва да осъзнаете, че вие също избирате дали да започнете работа или не.

Желаем Ви успех!