Как да се приготвим за интервю и да успеем?

Как да се приготвим за интервю и да успеем?

Търсите нова работа и Ви очакват безброй интервюта? Не е нужно пътят да е дълъг и страшен? Изхвърлете страховете си и извадете решителността си. Срещата може да се превърне в приятен разговор, а вие да получите мечтаната работа много лесно. Как да го направите? Прочетете в настоящата статия.

Търсенето на нова работа често е стресиращо. Всеки иска да намери работа, която ще го изпълва, на коята ще ходи с радост и ще бъде оценена добре финансово. Конкуренцията на пазара на труда е огромна и HR специалистите имат приготвени безброй коварни въпроси. Не се страхувайте от тях. И интервюто може да се превърне в приятна среща, когато знаете как да се приготвите.

Какво е необходимо, за да мине интервюто Ви гладко?

  • Бъдете себе си и не се страхувайте да признаете, че сте нервни.

На интервюто е като на първа среща  - имате големи очаквания и искате да се покажете в най-добрата си светлина. Запомнете едно добро правило: бъдете искрени и спокойно признайте, че сте леко стресирани. И HR специалистът е човек и разбира, че нервността е нормална. С искреното си поведение само ще спечелите точки.  

Същевременно помнете, че прекалената нервозност, може да издаде неподготвеността Ви за интервюто. Добре е да потренирате вкъщи пред огледалото или с партньора си.

  •  Научете повече за фирмата 

Знаете ли с какво със сигурност ще отрежете шансовете си? Да не знаете с какво се занимава фирмата, от колко години е на пазара и под. Нищо няма да направи по-лошо впечатление на HR специалиста от това.

  • Погрижете се да изглеждате добре

Мислете за това, че първото впечатление на интервю е от голямо значение. Ако отидете с мазна коса и мръсни нокти, ще покажете, че не ви пука за срещата. Щом не можете да се грижите за себе си, какво остава за професионалните задачи? Облечете се в костюм само ако кандидатствате за мениджърска позиция, в противен случай ще изглежда аматьорски. 

Дамите ще изглеждат добре в пола до коляното и риза. Цветните мотиви и дънки също са добър избор. За господата панталоните и ризата също са добър избор. Оставете всичко спортно вкъщи. Добро впечатление ще направите и с правилно избран парфюм. Изберете си лек свеж аромат, с който ще се чувствате приятно и естествено.

  • Пристигнете навреме 

Ако не броим брачния обред пред олтара, няма по-лоша ситуация от интервюто, на която да закъснеете. С извинения, че сте се загубили или сте изпуснали автобуса, няма да впечатлите никого. Разбира се, може да се случи на всекиго, но го избегнете.  Проучете предварително къде се намира фирмата. А за да не закъснеете, се снабдете и с марков часовник, който ще изглежда добре и на китката ви.

  • Осъзнайте какво можете да предложите на фирмата

Чудесно е, че сте работливи и креативни, но ако не можете да говорите убедително за успехите си, сте загубени. Пригответе отговорите си още вкъщи. Често се задават въпроси от типа: "Какъв ще е приносът Ви за нашата фирма?", "Защо да изберем точно Вас?", "Кои са силните и слабите Ви страни?" и под. Ако мълчите или разтегляте локуми, няма да направите добро впечатление.

  • Проявете интерес и питайте!

Не забравяйте, че не само трябва да отговаряте на въпроси, но и да ги задавате. Подгответе си предварително по-творчески въпроси, които няма да бъдат свързани само с позицията и фирмата. Можете да питате директно HR служителя дали е доволен от мястото, където работи. Питайте за бъдещите планове на фирмата или за трудностите, които е преодоляла.

Мислете за интервюто като за разговор. Вие също тествате бъдещия си работодател. Трябва да осъзнаете, че вие също избирате дали да започнете работа или не.

Желаем Ви успех!

Търся
Търся
up