Как да изживеем и “преживеем” Октоберфест

 • СПИСАНИЕ
 • Как да изживеем и “преживеем” Октоберфест

Как да изживеем и “преживеем” Октоберфест

Октоберфест (на немски: Oktoberfest) е най-масовият народен празник в света. Това е празник, който се провежда ежегодно на Терезиенвийзе в Мюнхен, Германия от 1810 г. 

През XXI век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварни правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

Октоберфест 2019 ще стартира на 22-ри септември и ще приключи на 7-ми октомври.

От кога и защо се провежда фестивалът?

За първи път Октоберфест се провежда на 17 октомври 1810 г. в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Тогава на мястото на днешния Октоберфест се провеждат конни състезания. В началните години не се е продавала бира, дори е имало забрана за продажба на алкохол. Малко по малко се разрешава продажбата на алкохол и храна. През 1892 г. се появява и първата стъклена халба бира. Постепенно Октоберфест се превръща в голям селскостопански панаир, като специално внимание бива отделено на животновъдството.

Какво да не пропуснете?

Няколко традиционни мюнхенски бирарии произвеждат наливна бира за събитието. Продава се само местна бира. Баварците я смятат за най-добрата в света, защото от 16-ти век насам има строги правила за състава и производството й, които не търпят промени и компромиси. На площ от 420 хиляди квадратни метра са разположени 34 шатри. Местата за сядане са около 100 хиляди, а за посетителите са осигурени 1400 тоалетни

Традиционно бирата на Октоберфест се продава в еднолитрови халби. По време на феста се изпиват между 6 и 7 милиона литра бира. 

Сервитьорките са може би най-голямата атракция. Те имат невероятното умение да носят по десетина халби наведнъж, за да няма жадни и недоволни клиенти. 

Няколко полезни съвета

 • Във всички шатри е строго забранено тютюнопушенето. По-добре спазвайте тази наредба, иначе ви грози опасност никъде повече да не ви налеят бира.
 • Изберете палатка, която ви харесва и резервирайте места. Без потвърдена резервация, най-вероятно ще чакате дълго докато седнете. 
 • Дръжте мобилния си телефон на сигурно място в чантата или раницата си, за да го предпазите от заливане с бира или излишно да провокирате джепчиите. Предполагаме, че любимите ви хора, на които най-често звъните ще са около вас. А за да не губите представа за времето, използвайте ръчен часовник.

Какви функции на часовника със сигурност ще оцените?

Аларма – Лесно може да се случи след няколко халби да ви се приспи толкова много, че ще трябва да дремнете за момент на масата. За да не проспите своята резервация или да спите толкова дълго, че прясно налятата ви бира на масата да изветрее, по-добре си настройте будилника.

Календар – Какъв ден е днес? Колко дни остават до края? Тези въпроси вече няма да ви безпокоят. По всяко време на денонощието можете бързо да се ориентирате в календара.

Осветление – На такива събития определено не се заспива със залеза, това е ясно. Въпреки че интериорът на палатките е осветен, тъмната нощ ще ви погълне и часовникът без подсветка няма да ви бъде полезен. Не подценявайте този етап на подготовка и се снабдете с часовник с осветление

Хронометър – Почти всички социални събития от подобен тип са съпроводени от различни съревнования и състезания. Ако вашите приятели искат да заложат за колко време можете да изпиете до дъно халба бира, едва ли ще броите на пръсти... Изненадайте ги с часовник с хронометър и резултатът ще бъде без съмнение абсолютно точен.

Водоустойчивост – Много практична функция за събитието, където сервитьорките прелитат с огромни количества бира в ръце. Не че искаме да подценяваме техните умения, но това може да се случи... Освен това, с увеличаване на концентрацията на алкохол в кръвта на всички присъстващи, отслабва тяхната сръчност. Затова бъдете готови за това и ако някой случайно ви залее, бъдете спокойни.

Сапфирено стъкло – Няма да го надраскате дори и при тромава пиянска свада. Това може да стане само със сапфир или диамант. Затова нека жена ви да си остави прекрасния годежен пръстен вкъщи…

Указател за датата и деня от седмицата – Ще прекарате на Октоберфест повече от 1 ден? Тогава разгледайте часовници с дата и ден от седмицата. Когато осъзнаете, че напълно сте загубили представа за изминалото време, актуалният ден в комбинация с датата, трябва да ви помогне да се върнете на земята.

Силикон – Издръжлив материал, изключително подходящ за производство на практични и красиви каишки за часовници. Силиконовите ленти отдавна не се свързват само със спортни часовници. Те прекрасно допълват модерни и дори луксозни часовници!

Любопитни факти

 • През 1997 година на Октоберфест са били изядени 450 000 пилета.
 • Консумацията на алкохол е разрешена от 16 годишна възраст.
 • През 2013 година, за 16 дни са изпити 7,7 млн. литри бира.
 • Халба бира (литър) струва около 10 евро.
 • Типично женско баварско облекло е така нареченият дирндл (народен костюм), с дължина до коленете или до глезените. Това, за което трябва да внимавате е как точно е вързана престилката, за да не получите грешно послание за семейното положение на дамата. Ако е завързана отляво, означава че дамата е необвързана, отдясно - омъжена, сгодена или обвързана, а отпред означава, че жената е девствена. В случай че възелът е отзад, дамата е вдовица.
 • Типичните мъжки облекла на се наричат Lederhosen (кожени гащеризони).
 • 70 процента от посетителите са баварци.
 • През 2005 г., имало умереност във вездесъщото забавление ("Тих октоберфест") по отношение на възрастните хора и семействата с малки деца. Всеки ден в 18 часа всички палатки трябвало да намалят музиката до определено комфортно ниво.