5 идеи как да разкараме есенната скука

  • СПИСАНИЕ
  • 5 идеи как да разкараме есенната скука

5 идеи как да разкараме есенната скука

Скуката не е пряко свързана с есента, но по-голямата част от времето през този сезон това е думата, която най-често ни идва на ум. Въпреки че има все повече възможности за забавления (особено в големите градове), много от нас не могат да се организират. Може ли да е крайна липса на фантазия? Истина ли е, че нашата физическа и психологическа активност намалява при ниска атмосферна температура? Или старата позната аксиома: "многото възможности ни усложняват живота"? Каквато и да е причината, не се оставяйте обкръжението да ви смачка със своето есенно униние и се наслаждавайте на всеки свободен ден! Ще ви посъветваме как…

Няма значение дали предпочитате физическа или психическа почивка, независимо дали предпочитате да излизате навън или да си стоите вкъщи, сами или на парти, в града или в провинцията... Важното е, да знаете какво ви радва и в редовни дози да го прилагате!

Въпреки че през есенните и зимните месеци времето за дейности на открито не е много благоприятно, това не означава, да се барикадирате у дома и да излезете отново през пролетта. Ако не вали, отидете на разходка и вдишайте чист въздух. Без него умствената дейност се поддържа много трудно. Ще забележите, че с притока на кислород в мозъка ви, не само ще се зародят нови идеи за запълване на свободното време, но можете също така да разрешите и някои от проблемите във вашата работа, което ще спомогне и ръста на вашата кариера!

Вдъхновението идва почти винаги в най-малко очакваните ситуации. Абсолютно случайно. Затова дръжте очите и ума си отворени, за да уловите мига и правилно да се възползвате!

Още ли не знаете как да се забавлявате? Прочетете как да се справите със скуката…

Разкрасете дома си

Докато все още е приятно и топло, ние се опитваме да прекараме повече време навън и нямаме много време за "гнездото". Да, доколкото е възможно, поддържаме нашите домакинства чисти, все пак не сме диви животни. Така че веднъж седмично, избърсваме праха, измиваме банята, пускаме прахосмукачка... Е, разбира се, перем, измиваме съдовете (за някои щастливци това прави миялната машина, което е огромна помощ), гладим(ако смятаме за необходимо), изхвърляме боклука и т.н. Но през есента най-накрая можем да се забавляваме малко повече!

Може би след като сте прочели първия параграф, се чудите защо в статия за прогонване на скуката пишем за почистване. Обратното на скуката е забавно. А почистването за повечето от нас определено не е. Но нищо не може да се направи, тази работа трябва да се свърши. Затова се надяваме, че в това отношение управлявате дома си с твърда ръка и не се колебаете да оставите част от почистването на останалите членове на семейството, все пак всички живеете там. Само по този начин може да ви остане малко време и енергия за финално разкрасяване - това, което не правим защото трябва, а защото ни е приятно.

Въведете вълшебната дума "есенна украса" в Google и оставете да бъдете очаровани от уменията и креативността на много различни жени! Направете венец на вратата, купа с листа или весели животни от кестени. Съветите, които ще намерите са толкова много, че няма да знаете кой да опитате първо... По този начин не само ще ангажирате ръцете и ума си, но и вашите деца - за събирането на кестените и правенето на животни и фигурки. И доброто чувство за свършената работа ще ви води, поне докато дойде време да извадите коледната украса...

Спортувайте редовно, грижете се за себе си

За съжаление, дейностите на открито през есента са ограничени. За повечето от тях е студени и ветровито (плажен волейбол, бадминтон на открито, каране на ролери, фризби и други), а за много дейности все още е рано (ски, сноуборд, пързаляне). И все пак не стойте вкъщи!

Отидете на разходка или излет, карайте колело, отидете на джогинг или пускайте хвърчила с децата си! Ще видите, че всяко движение ще раздвижи кръвта във вените ви и ще ви даде необходимата доза ендорфини! Само не забравяйте да се облечете правилно. 

Ако не се разбирате със студеното време дори и под няколко слоя дрехи и за абсолютното есенно удовлетворение, купите си карта за фитнес или някакви други групови занимания. Офертите в спортните зали, където може да се тренира индивидуално или групово с лектор, през последните години са се увеличили толкова много, че човек няма никакво извинение. Залите с възможности за спортуване са почти навсякъде, обхватът на дейностите е широк и хора с почти всякакви здравни ограничения могат да се възползват. Така че, хайде!

Ние ви гарантираме, че веднага щом преодолеете първоначалната борба с мързела, ще бъдете възнаградени... Тънка и стегната фигура, гладка кожа (по-добре кръвоснабдена), самочувствие, почитатели, нови познати и приятели, а с позитивното си мислене ще привлечете само положителни събития.

И за да е максимално вашето страхотно усещане, не забравяйте в допълнение към физическото и психическото благополучие и грижата за външния си вид. През есенните и зимните месеци е особено важно да не се подценява цялостната хидратация - вътрешно (с достатъчно количество течности) и външно (подхранващи кремове и професионална козметика за коса). 

Тренирайте, вземайте душ или вана, мажете се с подходящо масло, олио или крем, обличайте се добре, гримирайте се, поддържайте косата си, усмихвайте се и се наслаждавайте на всеки нов ден!

Четете интересни книги

За съжаление, много хора са държали книга в ръката си за последен път в класната стая. Те възприемат четенето като нещо негативно, защото са били принуждавани или просто нямат никакъв интерес. А това е много жалко. 

Взирането в телевизора или монитора на компютъра никога няма да ви даде това, което ще получите при четене! Докато при четенето ангажирате въображението си, фантазията и паметта си, както и несъзнателно подобрявате правописа си, чрез гледане на телевизия поддържате мозъка си в пасивно състояние и интелигентността ви със всеки изминал ден намалява... В тази "модерна кутия" реалността е смляна и сервирана, без възможност да се участва в нея по никакъв начин. Историята, външния вид на героите, интериора, екстериора, тембърът на гласа, музиката и т.н., няма нищо, върху което да мислиш и нищо, което можеш да пресъздадеш. Просто седите и консумирате света, такъв какъвто телевизионните станции ви го дават.

Забравете старите навици, изключете за известно време цялата електроника и започнете да четете в тишина и аромат на току що приготвен чай. Ще видите какъв красив нов свят ще се отвори за вас и как психически и физически ще се отпуснете. Плюс това през дългите зимни вечери се чете най-добре! 

Възнаграждавайте себе си и своите близки

На първо трябва да мислите за себе си. Какво ще ви направи щастливи? Със сигурност бихте могли да назовете няколко неща веднага. Защо не ги направите?

Ние не искаме да ви насърчаваме към егоизъм и егоцентризъм, но вие сте в основата на вашия живот. Вие сте основният камък, който е бил поставен в деня на раждането ви, и без вас живота, който живеете нямаше да съществува. Никога не го забравяйте. Затова не се срамувайте от здравословна доза самолюбие и направете живота си по-красив! Тепърва тогава го направете по-красив и за другите. Само щастлив човек може да предаде щастие нататък.

И когато финансовите ви възможности са ограничени, всеки месец би трябвало да отделята сума, която да посветите изцяло на себе си. Отделете за наема или ипотеката, храна, комунални и други разходи не са необходими. Но това, което трябва да направим никога няма да ни хареса като това, което искаме. Ако просто съвестно инвестирате парите си, пестите и не им се наслаждавате, ще остареете преждевременно.

Ако "нормално" съвестта не ви позволя, отделете поне за своя рожден ден малко повече пари и си купете нещо красиво. Нещо, от което не се нуждаете, но просто искате. Може би марков часовник, дизайнерска чанта или качествен парфюм. Те ще ви направят щастливи за дълго време…

Опитвайте се да помагате и на другите

За съжаление в днешните не твърде честни времена се търгува и със състраданието. Затова непрекъснато чуваме за различни измамници, които с добрата си актьорска игра, измъкват пари от хора с искрено желание да помогнат. По този начин "изгорелите" хора след това логично блокират всяко искане за финансова помощ, а тези, които наистина се нуждаят от помощта им продължават страдат… Ако мислите, че животът ви е вече достатъчно наситен с щастие и имате възможност да споделите малко от този късмет и с другите, направете го! Страхувате се обаче, че вашата помощ ще свърши в неправилните ръце? Опитайте следното…

Изберете доказана с годините хуманитарна организация, чиято дейност наистина е видима. Сред тях са Уницеф, Каритас, Лекари без граници и Червеният кръст. Така ще помогнете на някое африканско семейство да имат храна, тоалетна или чисти ръце.

Ще направите щастливи няколко човека, дори ако те са от другата страна на земното кълбо. 

Рециклирайте текстила си! Обувки, дрехи, платове, завеси, чанти, играчки... Всичко, което дълго време не сте ползвали и заема излишно място в гардероба ви, а други хора в същото време се нуждаят от това. Можете да ги отнесете до един от контейнерите, предназначени за тази цел. Наградата ви ще бъде приятно усещане за проветрени шкафове, свободно място за ново и модерно облекло и знанието, че старият ви и неизползван пуловер ще затопли някого.