Водоустойчивост на часовниците

Водоустойчивостта на часовниците често бива разбирана погрешно, вследствие на което се уврежда излишно. Мерните единици на водоустойчивостта са атмосфери (ATM) или барове (BAR). Тези единици показват налягането на водата върху часовника.

Така, както е посочено в нашата за таблица за водоустойчивост, 30М съответства на налягане от 3 атмосфери. Такъв часовник е устойчив на повишена влажност и може да издържи на кратък контакт с вода (напр. летен дъжд), но със сигурност не е подходящ за къпане. Ако планирате да ползвате часовника си във вана или басейн, потърсете такъв с 10 ATM/10 Bar.

В случай на гмуркане ще Ви е необходим часовник с водоустойчивост 20 ATM/20 Bar или 30 ATM/30 Bar.

Също така има значение дали ползвате часовника в сладка или в солена вода. Трябва внимателно да изплакнете часовника си след контакт с морска (дори силно хлорирана) вода. Трябва също да се има предвид, че посочената водоустойчивост на часовника се тества в лабораторни условия (т.е. идеални).Предупреждение:

  • Коронката трябва винаги да е поставена в затворено положение (нормално положение). Ако Вашият часовник има винтова коронка, затегнете напълно фиксатора.
  • За да се осигури водоустойчивост, не се препоръчва да се потапя в гореща вода.
  • Ако часовникът е под вода или влажен, не боравете с коронката или бутоните!
  • Водата оказва неблагоприятно въздействие върху живота на кожените каишки.
Търся
Търся
up