Защо и как да ходим на театър?

Защо и как да ходим на театър?

За началото на театралното изкуство, както го познаваме днес, може да се прочете в много исторически книги, занимаващи се с древна Гърция и Рим. В онези дни били мъже, изпълняващи мъжки и женски роли на върха на социалната стълбица, а да станеш един от тях представлявало най-голямата чест, която човек може да получи. Всички останали трябвало да се примирят със своя "не талант" и да посещават редовно театъра, защото разбирали, че няма по-висша форма на изкуство и прекарване на свободното време. Защо днес всичко е различно? Защо хората избягват театъра и пренасят тази фобия на децата си? Защо трябва наистина поне от време на време да ходим на театър?

Когато се каже театър, много хора получават неприятни тръпки по гърба си. Много хора са имали отрицателно детско преживяване, когато с родителите си е трябвало да седят в продължение на часове в пълна тишина и мирно, на некомфортна разнебитена седалка, слушайки ужасна музика, и втренчили се неразбиращи, например в мъж с чорапогащник, който се опитва със всички сили да се прави на лебед. Ако сте един от тях предполагаме, че театралните представления не са ви направили добро впечатление и сте си казали, че като възрастен никога няма да стъпите там... Но разбира се, въображаемата скъсана връзка трябва незабавно да бъде коригирана възможно най-скоро във ваш интерес и в интерес на вашите деца. С това решение вие значително ограничавате живота на цялото си семейство

В по-големите градове ще намерите не само един, а няколко театри, от чиито репертоари може да си избере всеки. Е, балетът е спектакъл за наистина взискателна аудитория и това са предимно жени. Но какво да кажем за комедия, кабаре, мюзикъл или драма?

Повярвайте че, емоциите които понякога изпитвате по телевизията, никога не могат да се сравнят с тези в театъра. Дори и да се изключите и да увеличите звука, вие пак ще бъдете само един "наблюдател", тайно подхранващ радостите и тревогите на другите. 

От друга страна, театърът буквално ще ви потопи в действието.Там има емоции във въздуха и независимо дали го искате или не, те дори ще седнат до вас.

10 Причини да ходим на театър

  1. Ще се обогатите културно, ще изпитате нови емоции и ще впечатлите приятелите, колегите и началниците си. Запомнете един прост урок: който иска да означава нещо, ходи на театър.
  2. Поне за малко ще захвърлете разпънатия анцунг и ще се превърнете в красиви принцеса/принц. Дори успешно да избягвате социалното облекло през цяла година, един път стегнете колана и бъдете на ниво. Ще видите, че дори в очите на партньора си значително ще се издигнете и в двамата ще резонира нова вълна на страст.
  3. В рамките на 2 часа ще "прочетете цяла книга". Освен авторски постановки, които не се основават на книги или филмови продукции, поне половината от всички театрални програми се състоят от добре познати творби на български и световни автори, които са много популярни и се играят десетилетия, отново и отново. 
  4. Театърът напълно почиства главата ви. Какъвто и проблем, да ви мъчи, веднага щом в залата угаснат светлините и актьорите започнат своите реплики, те се изпаряват. Вашият мозък изживява толкова много нови, силни и интересни усещания, че за проблеми просто не остава място.
  5. Докато всеки от нас е заспивал поне веднъж или просто е напуснал киното, защото интересните на пръв поглед трейлъри се оказват пълен провал, това няма да се случи в театъра. Всеки спектакъл е предшестван от много работа на екипа и самите актьори, и дори ако играта не ви хареса напълно, ще бъдете очаровани от впечатляваща работа със звук, светлини или сложни костюми.
  6. Въпреки че изживяването и културната и интелектуална стойност на театралните представления в сравнение с киното са няколко пъти по-високи, билетите за повечето продукции са по-евтини. Малък парадокс... Също така може и да си купите абонамент за някой любим театър. Не само спестявате пари, но и ще получите редица други предимства - билети преди официалната продажба, сигурно място според вашия избор, лични срещи с актьорите, автографи и много други.
  7. Театърът развива въображението и вашите сетива. Всичко не се изказва и така недвусмислено не се предоставя, както е във филмите. Много неща трябва да си ги представите, да внимавате за всяко движение, звук и изражение на лицата на актьорите. А това е уникално забавление!
  8. Без 3D очила ще получите истинска реална картина. Не плащайте купчини пари за слаба имитация на живот и станете част от драматичния живот на непознати, дори и да е само игра.
  9. Впечатленията от гледането на филм по телевизията или в киното, ще останат около час или може би няколко часа след това, но след успешното театрално представление в продължение на години. 
  10. Ще подкрепите изкуството. Театралното изкуство има много дълга традиция в нашата страна. В историята обаче това изкуство не е било само средство за забавление. Основната му функция е била да обединява хората и да им помага да преодолеят суровите времена. Актьорите всъщност са действали като сигурни психотерапевти, които се грижат за здравето на нашите души, това правят и до днес.

Как да се облечем подходящо за театър?

Много мъже радикално отказват театъра, защото ги притеснява дори мисълта да седят поне два часа в костюм, на не толкова удобна седалка в задушна зала. Но не всеки театър изисква такова официално облекло. В по-малките театри дрес кода за облекло не е толкова строг. 

На мъжете ще отиват тъмни панталони, не много впити, риза и вероятно пуловер. Не забравяйте за правилните обувки! Чак с полирани лачени обувки не е нужно да се обувате, но добре ще изглеждате с черни кожени и разбира се чисти! На вас дами не е нужно да говорим за красиво облекло. За повечето жени има на разположение всякакви варианти за елегантен вид. 

Жените могат, в избора си на подходящо облекло, повече да се забавляват. Прекрасно впечатление могат да направят и с обикновена рокля (забравете за бляскави цветове и модели), допълнени от по-характерно колие, сако, нежни обувки и подходяща чанта за театър. Но дори и тук избирайте мъдро. Точно за тези случаи е създадена така наречената чанта плик. Елегантна, красива и точно толкова голяма да събере очила, червило, пакет носни кърпички, портмоне и телефон.

А какво никога не забравяте преди да излезете от вкъщи, независимо дали отивате на театър, на работа или на разходка със семейството си? Да се парфюмирате с любимия си аромат разбира се! Добре подбран парфюм ще подчертае вашата индивидуалност и красота и ще освежи всеки нов ден.

 

Търся
Търся
up