Хронографът - за какво служи, как работи и защо да го имаме?

  • СПИСАНИЕ
  • Хронографът - за какво служи, как работи и защо да го имаме?

Хронографът - за какво служи, как работи и защо да го имаме?

При избор на часовници със сигурност сте попадали на този термин. Какво обаче означава точно този термин? Искам ли да го имам в своя часовник и как да се грижа за него? Ще Ви отговорим в нашата статия.

Ако не сте избирали часовник, най-вероятно сте забелязали обозначението хронограф или часовник с хронограф. На пръв поглед е ясно какво може да означава – няколко усложнения върху циферблата и няколко бутончета в повече. Какво означава всъщност хронограф? В какво се отличава от хронометъра? А защо би трябвало да имате хронограф в часовника си.

Какво представлява хронографът?

Целта на хронографа е да измерва точно часа, което се подсказва от името, от гръцки хронос и графес – време и пиша. Накратко, това е аналогов хронометър. Как да познаем часовник с хронограф?

Как да познаем часовник с хронограф?

В повечето случаи ще го познаете по няколко допълнения (по-малки циферблати) върху циферблата и бутони над и под коронката. Допълненията най-често са три – мерене на секунди, минути и часове. С горния бутон най-често се пуска или спира измерването, с долния се нулира цялото време.

Какво е тахометър?

Тахометърът (номерата на базела) биват най-често допълнителна функиция, според която можем да измерим скоростта. Първоначално тахометърът е служил за измерване на скоростта на продукцията, в днешно време се използва за имерване на скоростта на автомобили. Условието е да имате хронограф, който индикира секундите през централната секундова стрелка. Можете да пресметнете скоростта с помощта на формула T=3600/t, където Т означава номера на скалата на тахометъра, t е времето, измерено в секунди, а 3600 е броят на секундите за час. В практиката с малко старание например с помощта на тахометър можете да отгатнете след колко време ще бъдете на ред.

Дизайн на хронографа

Признаваме ли си или не, хронографът днес има по-скоро дизайнова функция, отколкото да измерва времето. Въпреки че има случаи, когато точното измерване на времето с помощта на хронограф, ще се използва, в повечето случаи само ще украсява часовника. Което не е нищо лошо.

По-рано часовниците с хронографи са били по-скоро при мъжките модели, но с течение на времето хронографите се появяват и в дамските.

Въпреки че на пръв поглед часовниците с хронограф изглеждат добре и тайнствено сложни. Трябва да има предвид, че тези часовници не са подходящи за всякакви случаи. Например за театър или друго официално събитие. Мястото им е на спортни събития или на работа, където имате нужда от точно измерване на времето.

Какво е хронометър?

С хронометър могат да се обозначават часовници, които са преминали сложни тестове като  Swiss Official Chronometer Control – швейцарска организация, която тества часовници дали наистина измерват точно времето. Часовниците се тестват при три различни температури, в 5 различни позициии и също така под вода. За да получат сертификат, не трябва да имат отклонение по-голямо от 0,07 секунди за ден.

Как да регулираме хронографа?

След известно време нуловата позиция на една от стрелките на хронографа може да се промени, т.е. че няма да се върне на позиция 12. В такъв случай не се паникьосвайте и не правете рекламация – можете да ги регулирате сами вкъщи.

При отделните типове процесът на регулиране може да се различава, въпреки това можете да опитате обичайния начин. Първо извадете коронката до трета позиция, колкото може по-надалеч от корпуса. После натиснете и дръжте горния и долния бутон на стрелките, докато голямата стрелка необиколи целия циферблат, което ще отнеме около две секунди. С помощта на горния бутон настройте нуловата позиция на голямата ръчичка. След нейното настройване натиснете веднъж долния бутон, за да можете да настроите позицията на стрелката не едното от допълненията. След като настроите правилната позиция, отново натиснете долния бутон, с което ще се преместите на следващото допълнение. За да настроите последното допълнение, натиснете отното долния бутон, по този начин ще запазите операцията. На края върнете коронката до позиция едно, изцяло към корпуса.

Защо да имаме часовник с хронограф?

Отговорът е лесен – за да можете да измервате точно времето. Повечето хора обаче не се нуждаят от толкова точно измерване до 1/1000 от секундата, затова предимство има естетическата функция. Часовниците с повече допълнения правят добро впечатление и могат да бъдат и елегантни. Говорят също доста и за своя носител, издават точност или склонност към сложни неща.