Тайната на измерването на времето 2: Пясъчен часовник

Тайната на измерването на времето 2: Пясъчен часовник

Открай време хората са се опитвали да разгдаят тайната на времето и да овладеят часовникарското изкуство. Откриетието на часовника, както го познаваме днес, е предшествано от много други открития. Кои са били те? Следващата част от серията статии за произхода на времето е тук.

Един от начините, благодарение на който предците ни са определяли времето, е пясъчният часовник, който бил относително точен показател.

Кога се е появил?

Произходът и времето кога са се появили пясъчните часовници, не са ясни. Доказателства за съществуването им са от 14 век, въпреки че според някои догадки са се използвали през 11 век при мореплаванията, други твърдят, че появата има датира от 7 век.

Как работи?

За разлика от слънчевите часовници, които са зависими от движението на Слънцето, пясъчният часовник се влияе от земното притегляне. Състоят от два стъклени съда, свързани с тясна тръбичка. Обикновено отмерват един час, но могат да бъдат призпособени да измерват по-дълъг или по-кратък времеви отрязък.

Днес те могат да бъдат направени от стъкло или пластмаса. По желание върху рамката се използват дървени, метални, пластмасови или други материали. Най-ранните пясъчни часовници са били метални или дървени, обикновено пълни с пясък, а по-късно са използвани и други смеси, като например натрошен мрамор или черупки от яйца, прах от цинк или олово. С течение на времето хората изпробвали и други материали, за да определят най-добре този, с който часовникът ще работи по-равномерно.

Как се правят?

  • Необходимо е пресипващата се смес да се подготви, изчисти, измие и изсуши, после се пресява.
  • После часовникарят прави стъклени колби и тества качеството им. Приготвя си стойката, в която се поставя часовникът.
  • Часовникарят трябва да знае какви времеви интервали трябва да се измерят и според това да приготви материала за пресипване. Теглото на материала се определя предварително, но въпреки това се налага точно мерене, а понякога и няколкочасово наблюдение.
  • После часовникът трябва да се сглоби, сместа се изсипва в една от колбите, а колбите се залепват със смола и накрая се свързва с поставката. За изработката са необходими няколко дни.

Предшественици

Водни часовници

Предшественик на пясъчния часовник е водният, който най-вероятно се е появил в Близкия изток. Датира от 14 век пр. н.е. Използвал се е в древния Египет, Вавилон, а по-късно в Гърция. Наричали ги клепсидра, което в превод от гръцки означава "крадла на вода". През Средновековието водните часовници са били сред любимите подаръци на господарите. Подобно на пясъчния часовник и водният отмервал само определен времеви отрязък. Първоначално бил съд с малък отвор в дъното и чертички, които показват колко време е изминало. Постепенно се усъвършенствали, но недостатъкът им бил, че дължината на един час се променяла по време на годината. Днес служи като напомняне за миналото, а също и за декоративни цели.

Други интересни открития като заключение

Астролаб

Говори ли Ви нещо думата астролаб? Дори самото ѝ звучене е интересно. Става дума за астрономическо изобретение, което се е е използвало от мореплавателите, астрономите и геодезистите. Можел е да определи местоположението на звездите, времето и разстоянието. Използвал се е от Античността и принципът му на работа е застъпен и в Пражкия Орлой.

Днес вместо подобно изобретение, е достатъчен часовник с GPS или компас. А защо директно да не си купите и такъв, който има не само GPS, но и барометър или крачкомер? Сред любимите брандове са Casio G-Shock  или спортните колекции на Festina.

В следващата (заключителна) част на нашия сериал ще научите нещо за механичните часовници и можете сами да проследите невероятния напредък, който съпътства човечеството...

Търся
Търся
up