Тайната на измерването на времето 3: Механични часовници

Тайната на измерването на времето 3: Механични часовници

Гала Димова | 22. 3. 2019

Обичате да четете за минали открития? Интересувате се от часовникарските открития? Заключителната част от нашия сериал е пред Вас. Този път ще научите нещо за механични часовници...

Създаване и развитие на механичните часовници

Със сигурност знаем, че механичните часовници са съществували още през 1320. Най-вероятно са се появили между 11. и 13. век.

Най-старите механични часовници се задвижвали с тежести, нямали циферблат и отмервали с времето с удари. Трябвало да се навиват през няколко часа. Използавали се например в кули.

Значителна промяна настъпила през 1410 г, когато един флорентинец открил часовник, задвижван с пружина. Около сто години по-късно часовникарят Петър Хенлайн изобретил първия джобен часовник, който работил на същия принцип. Механизмът му бил малък и лесно се побирал и в джоб.

Тогава часовниците не били достатъчно точни. Станали по-точни благодарение на махалото през 1675 г. и постепенно върху циферблата се появила и голямата стрелка.

Часовници с махало

Спомняме си часовниците с махало от старите филми или от къщите на нашите баби, както и познатите стари часовници с кукувици.

От 17. век, когато се появили часовниците с махало и с кукувица до днес часовниците са се променили значително.

От джобните часовници към познатата класика

Първите опити за създаване на джобен часовник, задвижван с пружина, били през 15. век, но не били все още изцяло съвършени. 

Мечтата за точно измерване на времето не угасвала. Постепенно бил изобретен самонавиващият се механизъм.

Ръчни часовници

Първите ръчни часовници са били създадени в началото на 19. век, въпреки че за тях сe говори още през 18. век. Тогава придобили популярност и сред жените, които приемали часовника за вид луксозно бижу. 

Интересът за серийно производство нараснал на прелома на 19. и 20. век благодарение на военните, на които им било невъзможно да използват джобни часовници в битките. Изискванията са били ясни: часовниците е трябвало да бъдат малки и практични. Това обаче не било всичко и през 1915 се появили първите мъжки водоустойчиви часовници. 

През половината на 20. век дошъл ред на следващото усъвършенстване: появили се кварцовите часовници с осцилатор (с отклонение, което не превишава повече от 10 секунди за година). Нейното производство се прославило благодарение на фирма Сейко през 70-те години.
Най-точните часовници днес са атомните.

Модните часовници също се развиват с бързи темпове. Много различни и интересни функции предлага японската фирма Casio (добър пример са високоустойчивите Casio G-Shock), с моден стил се отличават брандовете Michael Kors и Armani.

Възможностите днес са безброй, трябва само да си изберете според вкуса и нуждите, класически или дигитални.

Въпреки че би могло да Ви се струва, че имате на разположение всичко, което бихте могли да искате, техническият прогрес върви все напред и можете да очаквате много интересни подобрения. Часовникарските фирми и занапред ще търсят начини как да улеснят живота Ви и да осъществят мечтите Ви.

Предишните статии от сериала можете да откриете тук:

Част 1: Слънчеви часовници

Част 2: Пясъчни часовници

Търся
Търся
up