Как да преодолеете смяната на часовото време

Как да преодолеете смяната на часовото време

Преминаването към лятното часово време тази година ще бъде през нощта на 31 март. Както всяка пролет ще преместим стрелките на часовника си един час напред. Промяната засяга по-голямата част от населението по света, но съвсем скоро тази практика ще бъде прекратена...
 

Въпреки че някои хора се радват, че ще спят един час повече, когато преминаваме към зимно (астрономическо) часово време, различни експерти твърдят, че тази промяна не е благоприятна за здравето на хората. 

Защо се извършва редовна смяна на часовото време и откъде идва тази промяна?

Часовото времето се сменя винаги през есента и пролетта. Първоначалното намерение е било с цел пестене на електроенергия, което днес вече не е актуално и ефективно. Не се наблюдават значителни икономии на енергия, а напротив. Разстройва се не само нашият организъм, но и транспортът (например, има увеличение на пътнотранспортните произшествия). По време на Първата световна война, когато за първи път е било въведено лятното часово време, електричеството е било много скъпо, така че тогава е имало известна обосновка. Повторно въвеждането му по време на Втората световна война (отново с тази идея) и последно е признато в нашата страна като правило през 1979 г. Наистина ли е необходимо?

След проведено проучване, 84% от гласоподавателите заявиха, че не желаят смяна на часовото време. Така че, съвсем скоро тази досадна смяна ще бъде!

Промяната идва

Това не е просто мечта, време е да се превърне в реалност. Всъщност промяна на часовото времето ни очаква още пет пъти, тъй като смяната ще бъде преустановена през 2021 година.

Лятно време – ясен избор?

Резултатите от общоевропейската анкета показват, че 56% от избирателите биха избрали лятото часово време, но учените имат сериозни възражения. Според тях, би било по-добре да се запази астрономическото време, тъй като биологичните часовници на хората ще работят по-добре. 51% от българите, гласували в анкетата искат лятното часово време, а 38% – астрономическото да е постоянно.

Преодолейте промяната!

Въпреки че сте разочаровани, тъй като очаквахте смяната окончателно да бъде преустановена още тази година, опитайте се да погледнете положително на ситуацията. Разгледайте фактите:

  • Знаете ли, че използваният термин "зимно време" е грешен? Зимното часово време всъщност е астрономическото време.
  • Постоянна смяна на часовото време е въведена преди 40 години. Така че, ще почакаме само 2 години!
  • И накрая – какво са още четири или пет превъртания на часовника на фона на безкрайността?

Търся
Търся
up