Тайната на измерването на времето 1: Слънчеви часовници

Тайната на измерването на времето 1: Слънчеви часовници

Гала Димова | 29. 1. 2019

Предците ни от край време са се опитвали да се ориентират във времето, да различават сезоните, да разбират природните явления и да разгадаят произхода им. Как обаче са го правели?

Когато днес помислим за часовници, повечето от нас си представят дигитални или класически аналогови часовници. С отлично качество свързваме швейцарските часовници, с изчистения дизайн брандове като Michael Kors или Daniel Wellington. Какво друго си представяме, когато се върнем малко по-назад в миналото?

Представяме си старинни джобни часовници или пясъчни часовници. Хрумна ли Ви още нещо?

Предците ни по особен начин отбелязвали преминаването на дните и важните събития. Кой или какво причинявало гръмотевиците или внезапния залез? Гневът на боговете, могъщи същества, които управляват времето или преминават в пространството?

Животът в пещерите бил наситен с поверия и успешният лов носел със себе си нуждата да се запази споменът за него. Пещерните рисунки били символ на силата на ловците. В древните култури хората се опитвали да си водят и календар. Като доказателство останали няколко стари галски календара или още по-древното мегалитно съоръжение в днешна Ирландия, което служело за календар. Съществуват доказателства, че в миналото хората са се ръководили както от лунния цикъл, така и от движението на Слънцето. 

Още от Античността са същестували надеждни механизми за измерване на времето. Между тях били слънчевите или водните часовници. В древния Египет хората се ориентирали по слънчевата сянката.

Тайната на слънчевия часовник

Както подсказва слънцето, слънчевият часовник е зависим от движението на Слънцето. Най-често се обозначава с римски цифри и можем да го приемем за най-стария часовник, отпреди хиляди години. Първоначално се използвала дървена пръчка, която се забивала в земята и сянката, която падала, показвала изтичащото време.

Слънчевите часовници на древните египтяни изглеждали като високи и величествени обелиски. Имали две цели: изразявали почит към египетския бог на слънцето Ра и същевременно измервали времето. По какъв точно начин египтяните измервали времето и до днес не е ясно. Най-вероятно не са използвали кръг с чертички като гърците. Отделянето с чертички се появило по-късно, около 15. век пр. н. е.

Гърците приели слънчевия часовник от вавилонците и го усъвършенствали (благодарение на математическите си знания). Технологията постепенно се подобрявала. Часовникът показвал не само времето, но функционирал и като календар. 

Слънчевите часовници се използвали и от древните римляни, които се възползвали от гръцките конструкционни принципи. Най-големият слънчев часовник в древността бил издигнат около 10-та година пр. н.е. в Рим и бил част от трийсетметров обелиск.

Слънчевите часовници се различавали в различните култури. Гърците разделяли деня на 12 еднакви части. Времето обаче се променяло според сезоните. Понеже използвали т. нар. нодус и точни прави, в зимата часът бил значително по-кратък. Викингите пък делели деня само на 4 части.

Точността на слънчевите часовници не била съвършена. Първоначалната концепция на този указател предоставяла точна информация само за пролетното и есенното равноденствие. Другият им недостатък бил, че не показвали времето през нощта. Затова постепенно се появявали много други типове часовници.

В ислямските страни през 14. век бил изобретен по-точен механизъм с помощта на промяната на посоката на гнома. Той вече не бил насочен перпендикулярно към земната повърхност, а бил обусловен от завъртането на земната ос в посока към Полярната звезда. Този механизъм постепенно бил пренесен и в европейските страни.

Видове слънчеви часовници

Има няколко типа слънчеви часовници. Някои функционират на принципа на часовия ъгъл (напр. полярни или екваториални). Съществува  и преносим вид пясъчен часовник, който се ориентира по слънчевата светлина или по меридианите. Часовник, който се ориентира по меридиан, трябва да се призпособи към определената географска ширина.

Упадък на слънчевите часовници

Слънчевите часовници са се използвали до 17. век и по-късно. С постепенното развитие на промишлеността и технологиите започнали да губят магията си. Най-големият удар за тях бил въвеждането на часовите зони през 19. век на конференция във Вашингтон. Оттогава те на практика загубват функциите си. 

Слънчев часовник вкъщи?

Ако подобна декорация ви харесва или слънчевият часовник ви впечатлява и мечтаете да го поставите на фасадата си, не е невъзможно. Трябва обаче да имате предвид, че в природата времето тече по различен начин, отколкото сме свикнали.

В интернет можете да откриете упътване как да си направите слънчев часовник.

Нямате смелост за подобен експеримент? Можете да си направите слънчев часовник по поръчка. Или още по-добре, да си купите обикновен моден часовник с редица полезни функции.

Търся
Търся
up