Как да носим правилно часовник?

Как да носим правилно часовник?

Да се носи часовник не е лека задача. В настоящата статия ще ви представим как правилно да носим часовници и какви модели за какъв случай да изберем.

Достатъчно е да спазвате няколко основни правила и носеното на часовник може да е безпроблемно. 

На коя ръка да носим часовника?

Общоизвестен факт е, че часовникът се носи на лявата ръка. Въпреки че повечето хора носят часовници на лявата си ръка, няма някакво стриктнo правило. Препоръчително е да се носят на ръката, която не е доминантна. С доминантната ръка е по-вероятно да ударите или повредите часовника.  

Носенето на лявата ръка има исторически корени. В миналото часовникът е трябвало да се навива. Още през 30-те години на миналия век коронката за навиване се е намирала на позиция 9, при което подобни часовници са се носили на дясната ръка. Всичко се променило през Втората световна война, когато американската армия купила на войниците си часовници с коронка на позиция три. Да навиваш часовник с подобна позиция на дясната ръка не било лесно задача и така носенето се преместило на лявата ръка. Така останало и до днес. 

Няма никакво правило за носенето на часовници, всеки избира по свой вкус и удобство. 

Каква е правилната позиция върху китката и колко да затягаме часовниците?

Идеалната позиция на китката също зависи от индивидуалното усещане. Обикновено часовникът се слага зад китката, за да не пречи в ежедневните дейности.  

Другата възможност е да е точно върху китката. Тази позиция може да ограничава някои движения, но поне ще ще виждате добре часовника си. Господата, които носят ризи, трябва да внимават часовникът им да не се подава много под ръкава. Ако се вижда прекалено се смята за "модно прегрешение".  

Затягането на часовника също е въпрос на вкус. Часовникът не трябва да бъде прекалено затегнат, за да не ограничава кръвообращението, но също не трябва да се движи свободно по ръката. Винаги правере компромис, леко затегнати с възможност за леки завъртания. Часовникът би могъл да се носи от долната страна на китката, но да не забравяме, че са част от нашия цялостен стил. Носете ги от долната страна, когато има опасност от повреда. 

Как да изберем каишка?

Стигаме до момента, в който се появяват определени правила. Каишката важна част от часовника и не е редно да я подценяваме. Общоприето е на по-официални събития да се носят черни или кафяви, при жените златисти или сребристи нюанси с миланска закопчалка. Или ако нямата такива, постарайте се де комбинирате каишката с цвета на останалите аксесоари.  

През свободното си време може да експериментирате с каквито и да е каишки. 

Как да изберем часовник според случая?

Както и при каишките, така и при самите часовници трябва да се ръководим от случая. На официални събития е добре да заложим на изчистения дизайн: аналогови часовници с бял или черен циферблат и винаги с оглед на останалите аксесоари. За дигиталните чссовници забравете изцяло! Все едно да си вземете найлонова торбичка към костюма. 

За неофициални събития правилата са "свободни", но се придържайте към цялостния аутфит. Популярните хронографи са подходящи за разходка или вечерно излизане. Дигиталните часовници на Casio могат да подчертаят вашето ретро настроение. Когато се занимавате със спорт по-добре заложете на силиконовите каишки. Оставете се на фантазията, но не се отдалечавайте от добрия вкус. 

Не знаете на какъв часовник да се спрете? Погледнете в нашия онлайн магазин, където можете да си изберете от широката палитра официални или спортни часовници. Не съществуват универсални часовници, затова е добре да имате поне два варианта. 

Етикети

Препоръчани статии