Мъжки срещу дамски часовници

Мъжки срещу дамски часовници

С все повече се разрастват обществата, които активно и целенасочено, влияят върху значително заличаване на разликите между половете - физически и интелектуално. И така разликите, между дамските и мъжките часовници не винаги са толкова очевидни и външността им много често може да ви изненада.

Може би си казвате: "Не съм глупав и не мога да объркам мъжки с дамски часовник"... 

За да сте убедени и без никакви съмнения, нека обобщим разликите в тези две основни категории ръчни часовници и какво може да ви изненада.

Първо-какво е общото?

  • Богатата история

Първият джобен часовник започва да се произвежда през 15-ти век от простата необходимост - да се знае "колко е часа" извън дома. С течение на времето обаче, е установено, че тези изискани артикули също и правят невероятно впечатление и така започват кариерата си на моден аксесоар. 

Първото серийно производство на джобни часовници започна в Женева от мъж, на име Карел Кусин, а неговите модели бързо стават популярни сред хората от цяла Европа.
Часовниците най-напред са били част от мъжкия гардероб, но колкото повече производителите залагат на разкрасяването им, толкова повече жените започват да ги желаят.

През 1722 джобните часовници престанали да забавляват своите собственици и така са родили ръчните часовници, които се радват на широко одобрение сред жените. Дамските ръчни часовници били логично по-малки и по-украсени (голям акцент бил поставен върху луксозната гривна). И все пак някои мъже и особено високопоставените, останали верни на часовника, здраво закачен на верига в джоба на жилетката. През 1755 г. е създадена първата фирма за производство на точни хронографски часовници (Vacheron Constantin).

От средата на 19-ти век часовниците се произвеждат в големи фабрики. С избухването на Първата световна война джобните часовници са напълно заменени с ръчни часовници, поради тяхната практичност. В продължение на 100 години след това ужасно събитие те са преминали през невероятни технологични разработки (кварцови, дигитални, комбинирани, двоични, радио контролирани, часовници с GPS, за гмуркане, соларно зареждащи се, интелигентни часовници...), а марките, едва ли ще успеем да преброим. И все пак, Швейцария остава Меката на часовниковата индустрия до ден днешен, а швейцарските часовници са с най-високата степен на качество, прецизност и красота.

 

  • Цел на използване

В днешно време, когато повечето хора гледат часа на мобилния си телефон, не е нужно да носят друг часовник. Така че защо все още се произвеждат, продават и купуват в такива големи количества? Това е така, защото те спомагат за изграждането на идеален имидж! Да имаш изискани, модерни и добре комбинирани облекло и обувки е почти задължително днес. Само аксесоарите надеждно изразяват това, което сте, или по-скоро кой искате да бъдете. А часовникът определено не бива да се пропуска. 

Подходящо избраният часовник на пръв поглед може да разкаже накратко много неща за вас - имате достатъчно финансова сигурност, имате интерес към историята, детайлността, модата, сте творчески тип, можете да оцените добре свършената работа... Ако носите часовник, който вика от разстояние: "Аз съм отчаян, скучен и мрънкащ", ще отблъснете както интересни хора, така и възможности.

Часовниците обикновено са единственият значителен моден аксесоар за мъжете, който успява значително да подобри цялостния им външен вид. Затова не отлагайте повече тази покупка и работете над външния си вид! Ще видите колко затворени досега врати ще отворите…

И освен това, разпродажбите след празниците са идеалното време да усъвършенствате своя външен вид за малко пари - съсредоточете се върху секцията - часовници в акция.

Еталон за мъжество е часовник Festina. Независимо дали ще изберете модерен, класически или спортен часовник, вашата китка и цялостния имидж ще ви бъдат благодарни. Всички модели са с изтънчен аналогов циферблат с много специални функции (напр. хронограф, хронометър, крачкомер и т.н.). Със сигурност ще подчертаете мъжествеността си с изцяло метален часовник и метален с качествена кожена каишка. А любителите на водните спортове ще открият мечтания им водоустойчив часовник сред тях. 

Жените, които искат да съживят своя външен вид, най-много търсят модерните часовници на Tommy Hilfiger. Сред най-популярни модели са Festina или дамски часовници Guess. Чудесно изглеждат и дървен часовник, над които сега специализират няколко марки. Обаче на нас най-симпатични са ни фирма WeWood, произвеждащи часовници от местни и екзотични видове, а за всеки един изработен часовник засаждат ново дърво.

С какво се различават?

От гледна точка на производствения материала и функциите.

Мъжките часовници са по-големи, по-масивни, заредени с много повече функции, за разлика от визията, която е здраво стъпила на земята, без излишна екстравагантност или ярки цветове (в повечето случаи). От друга страна, женските часовници имат по-малки и по-тънки корпуси, по-тесни и по-фини каишки, по-характерни цветове и форми и са много щедро украсени с камъни (най-често циркони, кристали Сваровски и дори диаманти).

По тази причина мъжете са склонни да избират техните часовници, според това какво могат да направят. Жените от друга страна, обичат да се хвалят с ослепителния им външен вид или марка, която както и количеството блестящи камъни,  може да докаже как добре си живее носителката им. 

И мъжете обичат да демонстрират финансовото си състояние. Но не основавайки се на външен вид, а на социалния престиж на избраните марки часовници. Затова те не се колебаят да платят повече за луксозен часовник - по-качествен, с повече функции, от по-добър материал и следователно по-скъп. Часовниците (за разлика от повечето други неща около нас), с годините не губят стойността си, а напротив увеличават я. Наистина.

Всяка престижна марка редовно увеличава цените на часовниците си, за да не отчете загуби поради инфлация. Ето защо, ако решите да продадете такъв часовник след 10 години, определено няма да сгрешите, напротив ще спечелите пари!

Цената на луксозните часовници варира от няколко стотин до стотици хиляди лева, зависи от всеки от вас колко сте готови да инвестирате. Сред "по-евтините", но традиционни и престижни марки нареждаме например швейцарската Certina или Tissot сред по-скъпите Rolex. При тези часовници няма кварц, нито някаква електроника, те са само фини механични машинки. Не всички часовници, направени от известни швейцарски компании, могат да се считат за "качествени швейцарски". 

Внимание, не всеки "швейцарски" е като "швейцарски"!

Ако жадувате за наистина добър модел, който ще служи не само на вас, но вероятно също и на бъдещите поколения, търсете на циферблата обозначение Swiss made.

Единственият начин от правна гледна точка, по който един модел може да получи този сертификат е да съдържа най-малко 60% оригинални швейцарски части и производство да е завършено в Швейцария от най-опитните майстори часовникари.

Няколко улова...

За редица мъжки часовници, на пръв поглед не бихте познали, че са направени за мъже, а също и много дамски часовници не демонстрират женственост. И все пак те се произвеждат и имат своите купувачи. За да придобиете представа, може да погледнете Festina Classic 16746/2 или Casio Protrek PRG-300-1A4. Бихте ли познали само от снимките целевата група?

Странен феномен през последните няколко години е фактът, че все повече жени умишлено нарушават специфичните правила на производителите и умишлено си купуват мъжки часовници. За щастие, това не означава, че феминистките засилват редиците си, а само че променят вкусовете и приоритетите на съвременните работещи майки. Много съвременни жени, предимно спортно ориентирани, търсят мъжки часовници, защото имат много по-голям циферблат, предлагат по-специални функции (като педометър или GPS), по-голям акцент върху издръжливостта и запазват неутрален външен вид (което е желателно за много жени).
Любимите мъжки модели на жените са: Timex Weekender TW2P72000, Timex Ironman T5K630 или Casio G-Shock GA-100A-7A.

Така че не забравяйте, който иска да изглежда уверено, представително и елегантно, задължително трябва да си осигури стилен часовник.

Търся
Търся
up