Как да почистим бижутата у дома?

Как да почистим бижутата у дома?

Бижутата са не само дамски, но и мъжки аксесоар. Докато дамите имат опит с различни видове бижута като пръстени, гривни, верижки и обеци, господата тепърве ги откриват. Но не е досататъчно само да си купите бижуто, трябва и да се погрижите за него.

Бижутата са не само дамски, но и мъжки аксесоар. Докато дамите имат опит с различни видове бижута като пръстени, гривни, верижки и обеци, господата тепърве ги откриват. Но не е досататъчно само да си купите бижуто, трябва и да се погрижите за него.

На първо място превенция

Преди да си кажем нещо за почистването, трябва да споменем няколко думи за това как да се грижим за бижутата, за да се увреждат възможно най-малко. Вредни за бижутата са потта, влагата, дезодорантите, парфюмите или козметичните продукти. Ако искате да носите бижута, а не само да ги гледате, няма как да избегнете тези фактори.

Достатъчно е да следвате някои правила - бижутата се слагат последни и се свалят първи. Изключение са перлите, на които контактът с кожата не вреди, а дори е благоприятен.

Къде да съхраняваме бижутата? Феновете на показността ще бъдат разочаровани - не е добре да излагаме бижутата на пряка слънчева светлина. Намерете тъмно място или най-добре сложете бижутата в кутийка. Забравете за банята - там някои бижута могат да променят цвета си, а други да ръждясат.

Веднага след като свалите бижутата си, леко ги почистете. Достатъчно Ви е памучено парцалче и разтвор против ръждясване. Специализирани съвети могат да Ви дадат и във всяка бижутерия, а също така могат да Ви предложат и специално почистване с ултразвук, да загладят драскотини или да поправят някои дребни дефекти.

С основното почистване можете да се справите и сами вкъщи

Бижутата от стомана се почистват лесно, достатъчно е веро и топла вода. За среброто можете да си купите специален разтвор, внимавайте само с камъчетата.

Не се страхувайте да използвате паста за зъби и четка при среброто. Пастата трябва да е без гранули, а четката да е мека. Можете да използвате дори и пепел. Можете да направите и баня на бижутата си. Достатъчно е алуминиево фолио, тънък остър предмет, сода бикарбонат и гореща вода. С острия предмет направете няколко дупки във фолиото и оставете на химичната реакция да почисти вместо Вас. 

Грижата за по-скъпи метали е също лесна

Златото е ценен метал, но поддръжката му е сравнително лесна. Достатъчно е да използвате веро и меко парцалче. Понякога върху златото могат да се появят синкави или зеленикави петна. За тяхното почистване бъдете по-търпеливи, може да Ви помогне сок от лимон. Ако петната са по-упорити, обърнете се към бижутер.

На перлите им е достатъчно да ги почистите с парфюм или лак за коса или вода със сапун, което има неутрално pH.

А за да има какво да чистите, най-напред трябва да имате бижута. Дамите имат по-голям избор, но и мъжете също могат да открият нещо за себе си. След като знаете, че бижутата не изискват особени грижи, купете си повече от тях.

Етикети

Препоръчани статии